Izrael hadműveletet indított a Gázai övezetben, légicsapásban megölte a Hamász katonai parancsnokát

2012. november 15. - 08:49 | Külföld

Izrael szerdán hadműveletet indított a palesztin Gázai övezetben katonai célpontok ellen, "hogy megakadályozza további rakéták lövését az övezetből". A műveletet indító légicsapás megölte Ahmed al-Dzsabarit, az övezetet irányító radikális Hamász szervezet katonai szárnyának parancsnokát, és további halálos áldozatok is voltak.

A művelet kezdetét követően a felekhez számos nemzetközi felszólítás érkezett, hogy tegyenek meg mindent a feszültség enyhítésének érdekében. Arab részről kezdeményezték az ENSZ Biztonsági Tanácsának és az Arab Ligának az összehívását is.

Az összehangolt légitámadást az izraeli hadsereg legalább húsz katonai jellegű célpont ellen indította szerdán a kora esti órákban. Megsemmisítettek több tucat iráni gyártmányú, akár Tel-Avivig is eljutni képes, több mint negyven kilométeres hatótávolságú Fadzsr-5 rakétát, amelyeket földalatti raktárakban tároltak - közölték izraeli katonai szóvivők, mint azt Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelentette.

A légicsapásoknak palesztin közlés szerint összesen hét halálos áldozatuk volt, köztük a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádoknak a parancsnoka, Ahmed al-Dzsabari. Ő régóta az Izrael által legkeresettebb személynek számított, a zsidó állam elleni több támadással, valamint Gilád Salit izraeli katona 2006-os elrablásával vádolták. A Gázai övezet elleni, négy évvel ezelőtti izraeli támadás óta Dzsabari a legmagasabb rangú megölt Hamász-vezető.

A Hamász fegyveres szárnya bejelentette, hogy Dzsabari kivégzése "megnyitotta a pokol kapuit".

Izraeli forrásból közölték, hogy a palesztin területről rakéták kilövésével igyekeztek reagálni a hadműveletre. Az izraeli tízes tévécsatorna esti hírei szerint az ország déli része "folyamatosan rakétatűz alatt van".

Benjámin Netanjahu miniszterelnök este rendkívüli kormányülést hívott össze, majd ezt követően kijelentette, hogy a hadsereg szükség esetén kész kiterjeszteni a Felhőoszlop nevet viselő hadművelet.

Ehud Barak védelmi miniszter azt mondta: "Izrael nem törekszik háborúra, de a Hamász provokációi cselekedetre késztették, mert nem hagyhatja, hogy polgárait lőjék, ahogy azt bármely más állam sem engedné".

Az izraeli hadsereg felfüggesztette szokásos gyakorlatait is, és számos egységet a gázai határhoz vezényelnek. Egy katonai szóvivő szerint a hadsereg szükség esetén egy szárazföldi műveletre is készen áll.

Jeruzsálemi közlés szerint Simon Peresz államfő személyesen tájékoztatta a műveletről Barack Obama amerikai elnököt is.

"Izraelnek nem érdeke olajat önteni a tűzre, de az utóbbi öt napban folyamatosan rakéták csapódtak be Izraelben; anyák és gyermekek nem tudnak nyugodtan aludni éjjel" – magyarázta az izraeli államfő a közlemény szerint.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította Izraelt és a Hamászt: ne engedjék, hogy fokozódjon a feszültség a Gázai övezetben.

Mohamed Murszi egyiptomi elnök arra utasította országa ENSZ-nagykövetét, hogy kérje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását a légicsapások miatt. A palesztinok hasonló kéréssel éltek az ENSZ székhelyén.

Jasszir Ali, Murszi szóvivője az állami televízióban közvetített nyilatkozatban azt is közölte: az elnök úgy döntött, tiltakozásul visszahívják Egyiptom izraeli nagykövetét, és felszólította a külügyminisztériumot, hogy rendelje be Izrael kairói nagykövetét.

A kairói székhelyű Arab Liga szombaton minden bizonnyal rendkívüli ülésen fogja megtárgyalni az izraeli támadást. Ezt Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kérte.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is felszólított a támadások és az erőszak leállítására.

A brit és a francia külügyminisztérium visszafogottságra szólította fel a szemben álló feleket, és arra, hogy kerüljék el a konfliktus "veszélyes kiéleződését".

Az izraeli vasút szerda este járatsűrítést jelentett be, mert a hadművelet kezdetét követően sokan az ország északi részén lakó rokonaikhoz, barátaikhoz utaznak a zsidó állam déli részéből.

Televíziós beszámolók szerint csütörtökön nem lesz tanítás az ország déli részén, a Hamász rakétáitól tartva az ott élők többsége már az éjszakát is óvóhelyek fedezékében tölti. A Hamász is bejelentette, hogy csütörtökön a Gázai övezetben is tanítási szünetet tartanak.

MTI/para