Még szerda este összeül az ENSZ BT a gázai hadművelet miatt

2012. november 15. - 09:00 | Külföld

Még szerda este összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael gázai övezeti hadművelete miatt, amelyben meghalt az övezetet irányító radikális Hamász szervezet katonai szárnyának parancsnoka és további nyolc palesztin.

Az informálisnak minősített, zárt ajtók mögötti ülést Egyiptom kérésére hívták össze. Közép-európai idő szerint hajnali három órakor kezdődik, és részt vesz rajta Izrael és a palesztinok ENSZ-küldöttsége is - közölték diplomaták.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közleményben bejelentette: telefonon beszélt Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel arról, hogy "Izrael déli részén és a Gázai övezetben drámaian elharapózott az erőszak, és meg kell akadályozni a helyzet további súlyosbodását". Egy másik közleményében arról számolt be, hogy beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és kifejezte neki aggodalmát amiatt, hogy "a Gázai övezetből semmit nem kímélve rakétákkal támadják Izraelt, de amiatt is, hogy Izrael célzottan megölte a Hamász katonai vezetőjét".

Ezt megelőzően a Palesztin Hatóság követelte a BT-től, hogy foglaljon állást a Gázai övezet elleni izraeli hadművelettel kapcsolatban. A PH bűncselekménynek nevezte az offenzívát. Rijád Manszur, a palesztinok ENSZ-nagykövete szerint Izraelnek "le kell állítania a katonai műveletet a megszállása alatt élő palesztin nép ellen, valamint az önkényes gyilkosságokat is". "Semmi nem igazolja, hogy az izraeli erők palesztinokat öljenek meg. Elképzelhető, hogy hamarosan szárazföldi csapatok vonulnak be a Gázai övezetbe" - mondta.

Ron Proszor, Izrael ENSZ-nagykövete azt követelte a nemzetközi közösségtől, hogy ítélje el "a semmire tekintettel nem lévő rakétatámadásokat, amelyek izraeli állampolgárokat - köztük nőket és gyerekeket - érnek. Nagyon sokáig tűrtük ezt. Nem érdekünk az erőszak kiterjedése" - mondta.

Az Egyesült Államok "szigorúan elítélte" a palesztin rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát. Mark Toner, a külügyminisztérium szóvivője felszólította a feleket, hogy azonnal hagyjanak fel az ellenségeskedéssel. "A Hamász azt állítja, hogy célja a palesztin nép érdekeinek védelme, de közben erőszakosan lép fel, amire nincs mentség, és ami e céllal ellentétes" - tette hozzá a szóvivő.

Az izraeli hadsereg közölte szerda este, hogy légiereje intenzív csapásokkal a Hamász közép-hatótávolságú rakétáinak (legfeljebb 40 kilométer) föld alatti indítóállásait támadta, és hogy tönkretették ezeknek az indítóállásoknak a zömét, valamint a Hamász lőszerraktárait is. Hozzátette, hogy a hadműveletben az izraeli haditengerészet is részt vett, a Hamász tengerparti rakétaállásait támadta.

MTI/para

Címkék: Gázai övezet, ENSZ BT