A legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megadása mellett "provokálja" is Oroszországot az USA

2012. november 17. - 10:21 | Külföld

Az amerikai képviselőház megszavazta pénteken azt a törvénytervezetet, amely megadja Oroszországnak a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt, de egyúttal emberjogsértésre hivatkozva büntet orosz tisztségviselőket.

A ház 365-43 arányban szavazta meg a törvénytervezetet, amely egyfelől biztosítja az amerikai cégeknek, hogy ki tudják használni az orosz WTO-tagság minden előnyét - Oroszország augusztus 22-én lépett be a Kereskedelmi Világszervezetbe -, másfelől oldalvágás Vlagyimir Putyin orosz elnöknek emberjogi politikája miatt. A tervezetről a szenátus még nem szavazott.

"Amióta Vlagyimir Putyin májusban ismét elnök lett, kormánya kíméletlenül fellép a tüntetőkkel és általában az orosz néppel szemben, amely egyre elégedetlenebb a korrupció szintjével és a tekintélyelvű vezetéssel" - jelentette ki Jim McGovern demokrata párti képviselő.

A tervezetnek része az úgynevezett Magnyitszkij-törvény, amely emberjogsértésre hivatkozva büntetne orosz tisztségviselőket, nem adna beutazóvízumot elsősorban orosz belügyi dolgozóknak, és befagyasztaná az Egyesült Államokban lévő anyagi eszközeiket arra hivatkozva, hogy részt vettek a 2009-ben meghalt Szergej Magnyitszkij őrizetben tartásában, kínzásában és megölésében.

Magnyitszkij, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap ügyvédje máig tisztázatlan körülmények között halt meg orosz vizsgálati fogságban. A férfi korrupcióval, az alap pénzének ellopásával vádolt meg rendőröket.

A törvény kötelezné Barack Obama amerikai elnököt arra, hogy nevezze meg a szóban forgó orosz tisztségviselőket.

Az orosz külügyminisztérium agresszív, barátságtalan és provokatív lépésnek nevezte a tervezet megszavazását. Felszólította Obamát, hogy ne írja alá. Szergej Rjabkov miniszterhelyettes közölte, hogy Moszkva már előkészítette válaszlépéseit, de nem mondta meg, mik ezek.

MTI/para