Egy transzneműt választottak meg tisztségviselőnek Kubában

2012. november 18. - 18:48 | Külföld

Egy gyermekkora óta nőként élő férfit választottak meg tanácstagnak a kubai Caibarién városban, és ezzel a mássága miatt a börtönt is megjárt 48 éves Adela Hernandez lett az első transznemű választott tisztségviselő a változóban lévő kommunista szigetországban.

Az ápolóként és EKG-technikusként dolgozó Hernandez 280:170 arányban győzte le riválisát egy november eleji helyhatósági szavazáson. Tanácstaggá választása nyomán akár a jövő évi parlamenti választásokon is indulhat.

A nem átoperált, ezért okmányaiban férfiként, José Agustin Hernandezként szereplő Adela nagy győzelemként és a kubai változások mérföldköveként értékeli megválasztását, hiszen hajdan a családja kitagadta - a saját apja jelentette fel szokványostól eltérő szexualitásáért -, és mássága miatt két évet töltött börtönben.

Hernandez szerint elfogadását nagyban segítette, hogy évek óta részt vesz a helyi lakóbizottság munkájában. Választott tisztségviselőként nemcsak körzetét akarja képviselni, hanem a melegjogok szószólója is akar lenni - mondta el az AP-nek.

- mti/para -