Nemet mondott Bajnaira a Lehet Más a Politika

2012. november 18. - 20:04 | Külföld

Az LMP nemet mondott az Együtt 2014-hez való csatlakozásra, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitott - így foglalta össze az ellenzéki párt kétnapos kongresszusának döntéseit Csiba Katalin szóvivő.

A tanácskozáson hozott döntés miatt Jávor Benedek frakcióvezető lemondott, ahogyan helyettesei közül Szabó Tímea és Karácsony Gergely is. A képviselőcsoport élére egyelőre annak harmadik helyettes vezetője, Mile Lajos kerül. Az Együtt 2014 tudomásul veszi az LMP csatlakozást elutasító döntését.

A Lehet Más a Politika csillebérci kongresszusa szombatról vasárnapra virradó éjjel döntött arról, hogy nem csatlakozik az Együtt 2014 választói mozgalomhoz. Az elfogadott határozat kizárja az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A másik, végül leszavazott elképzelés szerint az LMP megkezdte volna az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ennek alapja az a 17 pontban összefoglalt "vízió" lett volna, amelyik a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazza. Az elfogadott javaslat 84, míg az elutasított 77 voksot kapott.

Az LMP az Együtt 2014-ről szóló szavazáson azt mondta ki, hogy "az együttműködés igen, a csatlakozás nem" - fogalmazott a kongresszus döntéseit összefoglaló vasárnap délelőtti sajtótájékoztatón Csiba Katalin szóvivő, aki hármat emelt ki a csatlakozást elutasító érvek közül. Ezek szerint nincs információjuk arról, milyen érték- és programközösség áll fenn az LMP és az Együtt 2014 között. Hozzátette, nem tisztázott a mozgalom szocialistákhoz fűződő viszonya sem. A legfőbb érvként pedig azt említette, hogy az Együtt 2014-ben Bajnai Gordon és több, az előző kormányokhoz kötődő politikus is fajsúlyosan jelenik meg.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: