Csatáry-ügy - Három hónappal meghosszabbították a házi őrizetet

2012. november 19. - 16:17 | Külföld

További három hónappal, jövő év februárjáig meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László házi őrizetét.

A Fővárosi Törvényszék hétfőn honlapján azt írta: a bíróság végzésében megállapította, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján továbbra is megalapozott a veszélye annak, hogy az idős, de mozgási és helyváltoztatási képességét tekintve még mindig jó egészségi állapotban lévő gyanúsított szabadlábra kerülése esetén külföldre távozna, illetve a hatóságok számára elérhetetlenné válna. A bíróság szerint ezért az eljárási cselekményeken való jelenléte csak a házi őrizet meghosszabbításával biztosítható - tették hozzá.

A közlemény szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság a háborús bűntett miatt dr. Cs. László Lajos ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészségen folyamatban lévő büntetőügyben meghosszabbította a gyanúsított házi őrizetét. A kényszerintézkedés az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2013. február 18-ig tart. A végzés nem jogerős - írta a törvényszék.

A 97 éves Csatáryt - aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában - júliusban emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg, őrizetbe vették, majd a házi őrizetbe helyezték.

Csatáryt november 8-án ismét kihallgatták a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A férfi továbbra is tagadta a bűncselekmények elkövetését. Kirendelt ügyvédje, Horváth B. Gábor a kihallgatás után azt mondta: névrokonával keverhették össze a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót. Kifejtette: a nyomozás során felmerült, hogy 1944-ben volt egy másik Csatáry nevű férfi is Kassán, így tisztázni kellett, hogy a két embert nem keverték-e össze a tanúvallomások során. Decemberben további kihallgatások várhatók - tette hozzá.

- mti/para -