Euróövezet: állítólag jövőre véget ér a recesszió

2012. november 22. - 17:34 | Külföld

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) szerint az euróövezet jövőre kijut a recesszióból.

A több mint 3,5 millió német céget összefogó szervezet előrejelzése szerint az Európai Unió egészének gazdasága jövőre 0,3 százalékkal növekedik, az euróövezeti gazdaság visszaesése pedig megáll.

Az euróövezeten kívüli uniós tagországokban, valamint Törökországban és a délkelet-európai régióban a belső élénkülésére lehet számítani 2013-ban. Ez jótékony hatással lehet az euróövezetre, hiszen növelheti a tizenhetek exportját - mondta Schumann.

Hozzátette: nemcsak a DIHK látja úgy, hogy jövőre véget érhet a recesszió, hanem az Európai Kamarák Szövetsége (EuroChambres) is, erről tanúskodik a 45 ország kereskedelmi és ipari kamaráit összefogó szervezetnek a tagság körében végzett őszi felmérése.

Az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) az idei harmadik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest. A tizenhetek GDP-je az egymást követő második negyedévben csökkent, ami azt jelenti, hogy a zóna technikai recesszióba került, 2009 óta már másodszor. Az övezet GDP-je a második negyedévben 0,2 százalékkal esett.

(MTI)