Az ETA kész letenni a fegyvert és feloszlatni magát

2012. november 25. - 08:54 | Külföld

Az ETA baszk szakadár fegyveres csoport bejelentette, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén kész tárgyalni a spanyol és a francia kormánnyal a fegyverletételről és a szervezet feloszlatásáról.

A szervezet a Gara című baszk újság internetes kiadásában tette közzé szombat este az erről szóló közleményét. Legfőbb követelése az, hogy Baszkföldön tölthessék le büntetésük hátralévő részét az ETA bebörtönzött tagjai.

A közlemény szerint az ETA tárgyalni szeretne a spanyol és a francia kormánnyal a baszk foglyok és "száműzöttek" hazatéréséről, a csoport lefegyverzéséről és feloszlatásáról. Sikeres tárgyalások esetén "véglegesen befejeződne a fegyveres konfliktus" - közölte a szakadár csoport, amely merényleteiben eddig több mint 800 ember vesztette életét.

Az ETA - amelyet terroristaszervezetként tart nyilván az Európai Unió és az Egyesült Államok is - tavaly októberben már bejelentette, hogy több mint négy évtized után lemond a fegyveres harcról, és békés eszközökkel küzd tovább Baszkföld függetlenségéért. Mindeddig azonban nem volt hajlandó feloszlatni magát, és átadni fegyvereit, amit határozottan követelt tőle Madrid és Párizs is. Az ETA most azt mondja, hogy kész "meghallgatni és megfontolni" Madrid, illetve Párizs javaslatait.

Jelenleg több mint 700 ETA-tag tölti büntetését spanyolországi börtönökben, miközben a spanyol és a francia hatóságok folytatják a hajtóvadászatot a szervezet szökésben lévő tagja ellen. Az elmúlt egy évben több mint ötven ETA-tagot tartóztattak le.

MTI/para

Címkék: ETA, terrprizmus