Lukasenka diktátor is az IMF-nél követelőzik

2012. november 27. - 14:37 | Külföld

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök felszólította a Nemzetközi Valutaalapot, hagyjon fel a politikai játszmákkal, és kösse meg a 3,5 milliárd dolláros stabilizációs kölcsönről szóló megállapodást országával.

A fizetésimérleg-hiány okozta válságból éppen kilábaló, s a válság miatt a fehérorosz rubel leértékelésére kényszerülő Fehéroroszországnak jövőre jelentős külföldi hiteleket kell visszafizetnie.

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka, aki csak korlátozott piaci reformokat engedélyez az állami tulajdon túlsúlya jellemezte gazdaságban, a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban kijelentette: Fehéroroszország eleget tett az IMF-fel kötött megállapodásainak, és új hitelmegállapodásról tárgyal a nemzetközi pénzintézettel.

Lukasenka sürgette, hogy az IMF hagyjon fel a Fehéroroszországgal szembeni politikai megközelítéssel.

"Ha az IMF tisztán pénzügyi és gazdasági szervezet, meg tudunk vele állapodni. Ha politikai játszmákat űz, sokáig fogunk tárgyalni" – mondta.

"Mihelyst az IMF eltekint a politikai kliséktől és kritériumoktól, 24 órán belül megszülethet a megállapodás" – tette hozzá.

A 18 éve hivatalban lévő egykori kolhozelnök nem mutatja jelét annak, hogy meghajlana a nyugati nyomás előtt, és enyhítene az Oroszország és az Európai Unió közötti elhelyezkedő volt szovjet köztársaság vaskézzel való kormányzásán.

Az interjúban Lukasenka mint kitüntetésről beszélt a Nyugat által ráragasztott diktátori címről. "Én vagyok az utolsó és az egyetlen diktátor Európában. Valóban nincs más sehol a világon" – mondta.

"Idejön és egy élő diktátorral beszél. Hol másutt láthatna ilyet? Van ebben valami. Azt szokták mondani, hogy a rossz reklám is reklám" – hangoztatta.

Lukasenka bizalmatlan a Nyugattal szemben. "Önök (Európa) nem szeretik a Fehéroroszország által választott irányvonalat. Azt szeretnék, ha itt mindent kiárusítanánk, Oroszország vagy a nyugati cégek érdekeinek megfelelően" – jelentette ki.

Az elnök – burkoltan fenyegetve – felszólította Európát, hagyjon fel Fehéroroszország "fojtogatásával", emlékeztetve, hogy az orosz kőolaj és földgáz egy része fehéroroszországi vezetékeken át érkezik Európába.

Lukasenka, amelynek országát az emberi jogok megsértése miatt az Egyesült Államok és az EU szankciókkal sújtja, tagadta, hogy országában politikai foglyok lennének. Szerinte a Nyugat rendszerint köztörvényes bűnelkövetőket pécéz ki.

mti/para