Bécsben tartott kihelyezett ülést az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága

2012. november 28. - 17:13 | Külföld

Bécsben tartott kihelyezett ülést ausztriai magyar szervezetek képviselőivel közösen szerdán az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága.

Az ülés célja az volt, hogy a helyszínen tájékozódjanak a képviselők az ausztriai közösségek helyzetéről - mutatott rá Potápi Árpád János (Fidesz), a bizottság elnöke a közmédia stábjának nyilatkozva. "Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak az Országház falai között tartsuk bizottsági üléseinket, hanem eljussunk a magyarok által lakott Kárpát-medencei régiókba" - fogalmazott.

Az ülésen az egyesületek fölvetették, hogy nem megoldott az ausztriai magyar anyanyelvi oktatás helyzete, és hogy a népcsoport-törvény módosításának tervezetét a többi ausztriai népcsoporthoz hasonlóan ők sem tudják elfogadni - mondta a bizottsági elnök. Súlyos problémának nevezte az oktatás helyzetét. "Azok a gyerekek, akik nem vesznek részt anyanyelvi oktatásban, a következő évtizedekben el fognak veszni a magyarság számára" - tette hozzá.

A bizottság feladata elsősorban a tájékozódás, "emellett odafigyelünk arra, hogy a népcsoport-törvény hogyan alakul a következő hónapokban, és megpróbáljuk az eseményeket úgy befolyásolni, hogy az a magyar közösség számára a legjobb legyen" - mondta Potápi az MTI-nek arra a kérdésére, hogyan reagál a bizottság a népcsoport-törvénnyel kapcsolatos felvetésekre.

Deák Ernő, az Ausztriai Magyar Szervezetek és Egyesületek Központi Szövetségének elnöke úgy vélekedett, az egyes szervezetek közötti ellentétek az ausztriai magyarok kárára válnak a népcsoport törvény és az oktatás esetében is - jelentette ki. A kis létszámú ausztriai magyarság nem engedheti meg magának, hogy több képviselőtestülete legyen - hangsúlyozta.

Schmuk András, az Europa Club elnöke kiemelte, hogy megváltozott ausztriai magyarság képe, az emigrációs magyarság egyre nagyobb mértékben újonnan Ausztriába települőkkel töltődik fel. Örvendetes, hogy egyre nagyobb a magyar oktatás iránti érdeklődés - mondta. "Ezen a téren nem csak nekünk, de a magyar államnak is lesznek feladatai" - tette hozzá.

Az Europa Club idén ausztriai magyar gyülekezetekkel együtt kivált a Központi Szövetségből, és más szervezetekkel közösen létrehozta az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalát.

Kullmann Sándor, a Közép-burgenlandi Magyar Kultúregyesület vezetője a középfokú magyar nyelvű oktatás erősítését szorgalmazta. Gondot jelent a magyarság elöregedése, s hogy az egyesületeknek nincs utánpótlásuk. Fontosnak tartja, hogy ne csak választható tantárgyként, hanem kötelező tárgyként is kerüljön be a magyar a középfokú oktatásba az Őrvidéken.

Az egyes határon túli területeken részben eltérőek, részben hasonlóak a magyarság gondjai - mondta Szili Katalin, a bizottság alelnöke. Míg egyrészről különbségek vannak például a könnyített állampolgárság megszerzése terén egy felvidéki, vagy egy székelyföldi, illetve délvidéki magyar helyzetében, másrészről közös igény a támogatásokhoz való hozzájutás. Fontos kérdés a képviselők számára a Bethlen Gábor Alap beszámolója és készülő módosítása során, hogy lehetőleg minél többen jussanak hozzá forrásokhoz a törvény megalkotásakor megfogalmazott célok érdekében - mondta Szili Katalin.

mti/para