Szőcs Géza apja is jelentett a komunista titkosszolgálatnak

2012. november 28. - 15:34 | Külföld

Könczei Ádám néprajzkutató megfigyelési dossziéjából derült ki, hogy Szőcs István, Varró János, Veress Zoltán írók és Balázs Péter festőművész fedőnéven jelentett a kommunista titkosszolgálatnak – írja a Hír24.

Az erdélyi táncházmozgalom megalapítójának lánya mindegyikükről közzétette a Securitate Irattárát Vizsgáló Tanácstól (CNSAS) kapott jelentést, amelyek szerint Szőcs István író, kritikus, műfordító Rusz Péter néven, Varró János irodalomtörténész, regényíró, műfordító Vincze János és Vasilescu néven, a Svédországban élő Veress Zoltán költő, író, műfordító Ovidiu, míg Balázs Péter festőművész Balogh Iosif néven írt jelentéseket a Securitáténak.

Könczei Csilla Szőcs Istvánt – Szőcs Géza költő, volt magyar kulturális államtitkár édesapját – többször is szembesítette a dokumentumokkal. Az író – a néprajzkutató szerint – nem tagadta, hogy ő a jelentések szerzője, de közölte: a nyilvánosság előtt nem vállalja ügynökmúltját. Szőcs Istvánt a Krónika napilap sikertelenül próbálta elérni telefonon. Az újság emlékeztet rá, hogy róla Molnár János Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyvének második, 2010-ben megjelent kötete is megállapítja, hogy Rusz Péter fedőnéven jelentett a Tőkés családról és a nemrég elhunyt Cs. Gyimesi Éva egyetemi tanárról.

A most leleplezett írók közül Veress Zoltánt 1952-ben elítélték kommunistaellenes röplapok terjesztése miatt, 1954-ben szabadult a börtönből. Varró Jánost az '56-os forradalommal való szolidaritásért ítélték 16 év börtönre, 1964-ben általános kegyelemmel szabadult. Könczei Csilla „szekusblogja" alapján korábban Xantus Gábor kolozsvári televíziós operatőr-rendezőről, az 1998-ban elhunyt Marosi Péter szerkesztőről, kritikusról és színházigazgatóról, valamint az 1981-ben elhunyt Márkos Albert zeneszerzőről, zeneakadémiai tanárról derült ki, hogy együttműködött a Securitatéval. Az erdélyi magyar közvéleményt mindeddig leginkább az döbbentette meg, hogy 2006-ban Szilágyi Domokos költőről is kiderült, Balogh Ferenc néven jelentett a Securitaténak.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: