Tárki: a negyedik legerősebb "pártként" startolt az Együtt 2014 Mozgalom

2012. november 28. - 18:54 | Külföld

A Tárki legfrissebb felmérésének eredményei szerint novemberben a negyedik legerősebb "pártként" startolt az Együtt 2014 Mozgalom, amely elsősorban a bizonytalanok köréből "csábított el" választókat. A többi párt lényegében tartja pozícióját, az LMP népszerűsége viszont a pártválasztók között csökkent, és így a parlamenti bejutás küszöbére került.

A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásáról szerdán juttatta el közleményét az MTI-nek. Mint kifejtették: novemberben tovább, 50 százalékról 47 százalékra csökkent a bizonytalan szavazók és a választásukat eltitkolók aránya. Ez a Tárki szerint összefügg azzal, hogy a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 Mozgalom révén egy új politikai erő jelent meg a következő választásokon indulni szándékozó pártok mellett.

Az Együtt 2014 Mozgalmat a teljes népesség 7 százaléka támogatja, a pártválasztók körében pedig 13 százalékos támogatottsággal indítottak. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül az októberi 18 százalék után novemberben 19 százalék volt, az MSZP-é 15 százalékról 14 százalékra módosult. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága az októberi 37 százalék után ebben a hónapban 36 százalék volt, az MSZP-é pedig 30-ról 26 százalékra csökkent.

A Jobbik és a Demokratikus Koalíció népszerűsége változatlan, az LMP-é valamelyest csökkent. Októberben a Jobbikot a teljes népesség 10 százaléka, novemberben pedig 9 százaléka választotta, a pártválasztók körében pedig 19 százalékról 18 százalékra módosult a támogatottságuk. Az LMP-t a teljes népességen belül az októberi 4 százalék után novemberben 3 százalék választotta, a pártválasztók körében pedig 9 százalékról 6 százalékra csökkent a támogatottságuk. A Demokratikus Koalíció tábora a teljes népességen belül 1, a pártválasztók körében 2 százalékon maradt az elmúlt egy hónapban - olvasható a Tárki közleményében.

A Tárki a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatása november 14. és 20. között 1000 ember megkérdezésével készült.

mti/para

Címkék: Tárki, Együtt 2014