Budapesten találkozott Áder János és Václav Klaus

Magyarország és Csehország tagja a kohézió barátai csoportnak, együtt érvelnek a kohéziós támogatások megőrzéséért - mondta Áder János köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában, miután fogadta cseh kollégáját, Václav Klaust.

A magyar államfő kiemelte, fontos, hogy ne csökkenjenek radikálisan a kohéziós források, és olyan célokra használják fel ezeket a támogatásokat, amelyek a munkahelyteremtést is szolgálják. Hozzátette, a források felhasználását szigorúbban kellene ellenőrizni, hogy azokat valóban a meghatározott célokra fordítsák.

Václav Klaus hangsúlyozta, sem Magyarországon, sem Csehországban nem örülnének a kohéziós támogatások megkurtításának, hiszen ezek értelmes célok megvalósítását segítik.

Áder János azt mondta, bár a cseh gazdaságban a mezőgazdaságnak nincs akkora súlya, mint Magyarországon, kérte cseh partnere támogatását, hogy elérjék, az agrártámogatások se csökkenjenek jelentősen a következő többéves (2014-2020) uniós költségvetésben.

Václav Klaus szerint a magyar gazdákhoz hasonlóan a csehek sem üdvözölnék, ha az eddigi támogatások csökkennének.

Magyarország és Csehország fontos kereskedelmi partnerek

Kérdésre válaszolva Áder János kiemelte, az EU-nak fontos szerepe van a válságkezelésben, de minden ország maga tudja a legjobban, hogy miként oldhatja meg a problémáit, nem lehet egységes megoldást találni.

A magyar államfő beszámolt arról, hogy kollégájával a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról is tárgyaltak. A kereskedelmi forgalom látványosan nőtt az elmúlt években, de elmarad a válság előtti utolsó év, 2007 értékeitől - mutatott rá. Megjegyezte, a két ország kölcsönösen fontos kereskedelmi partnere egymásnak.

Kifejtette, a beruházási tevékenység jelenleg mindkét országban elmarad a lehetőségektől, így azért kell dolgozniuk, hogy a magyar és a cseh kis- és közepes vállalkozásokat "helyzetbe hozzák" egymás piacán.

Václav Klaus is megemlítette, hogy a válság miatt a két ország közötti kereskedelem volumene elmarad a korábbi időszaktól. Hangsúlyozta, mindenesetre a két ország kapcsolatai problémamentesek.

További tárgyalási témaként beszélt Áder János az energetikai kérdéseket említette. Azt mondta, mindkét ország az atomerőmű-fejlesztésről határozott, de míg Magyarországon még csak a politikai döntés született meg, Csehországban már kiírták az erre vonatkozó tendert is. Ezért Prágától kérik az ezzel kapcsolatos tapasztalataik megosztását - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a magyar államfő kifejtette: ma a legolcsóbb energia az, amelyet az atomerőművek állítanak elő, és Magyarország más energiahordozókban szegény. Jogos és logikus törekvése minden kormánynak, hogy csökkentse országa energiafüggőségét - mutatott rá. Megjegyezte, az atomerőművek biztonságos működése mindazonáltal elengedhetetlen fontosságú.

Václav Klaus megjegyezte, először 2003-ban, elnöksége elején járt hivatalos látogatáson Magyarországon, most pedig elnöksége végéhez közeledve elköszön Magyarországtól.

(MTI)