EU-költségvetés - A tanács is elfogadta a megállapodást

2012. december 6. - 17:19 | Külföld

Az Európai Unió tanácsa elfogadta csütörtökön az Európai Parlament, a tanács ciprusi elnöksége és az Európai Bizottság háromoldalú egyeztetései során kialakított megállapodást az EU idei költségvetésének kiegészítéséről és a 2013-as büdzséről.

Az idei kifizetések szintjét ennek értelmében 6 milliárd euróval emelik meg, miután a bizottság október végén bejelentette: az idei kötelezettségvállalások teljesítéséhez mintegy 9 milliárd euró hiányzik a kasszából. A maradék nagyjából 2,9 milliárdot a 2013-as büdzsé keretein belül rendezi a megállapodás. Mindent összevetve 2013-ban az unió 2013-as költségvetése 132,84 milliárd euró kifizetést tartalmaz, ami 2,4 százalékos növekedés az idei szinthez képest.

A tanács közleményében kitér arra, hogy a fenntartható fejlődésnek szentelt költségvetési fejezet az ideinél 6,8 százalékkal több pénzt tartalmaz, és ebből arra a megállapításra jut, hogy a 2013-as büdzsé a növekedés ösztönzésére és a munkahelyteremtésre összpontosít. A tanács azt is tudatja, hogy 2013-ban az uniós kötelezettségvállalások szintje 150,9 milliárd euró lesz, ez 1,6 százalékos növekedés 2012-höz képest, viszont 2,5 milliárd euróval marad el attól, amit a jelenlegi többéves pénzügyi keret lehetővé tenne.

Az Európai Bizottság javaslatához képest a tanács és a parlament által kötött kompromisszum a kötelezettségvállalások szintjéből 160,2 millió eurót, a kifizetésekéből pedig 4,97 milliárd eurót farag le, így a kifizetések az Európai Unió bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) kevesebb mint 1, egészen pontosan 0,99 százalékát teszik ki.

A megállapodást kedden informálisan már elfogadta az Európai Parlament költségvetési bizottsága, és hétfőn várhatóan formális szavazáson is megerősíti. A tanács közleményéből kiderül az is, hogy amennyiben az Európai Parlament plenáris ülésén a többség december 12-én támogatásáról biztosítja a kompromisszumot, akkor a 2012-es büdzsé kiegészítése és az Európai Unió 2013-as költségvetése elfogadottnak tekintendő.

- mti/para -