Németh Zsolt: Új helyzet van kialakulóban a magyar-szlovák kapcsolatokban

2012. december 7. - 17:32 | Külföld

A magyar és szlovák kapcsolatokban kialakuló új helyzet kihasználására és érdekérvényesítő stratégia kidolgozására biztatta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten azoknak a szlovákiai településeknek a polgármestereit, ahol nőtt a magyarság részaránya a népszámlálási adatok szerint.

A Rákóczi Szövetség és A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány 48 szlovákiai település polgármesterét hívta meg a Parlamentben tartott az ünnepségre, amelyen a 2011. évi népszámlálás eredményeit ismertették. A 48 településen nőtt a magyarság részaránya a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest, az érintetteket a szervezet díszoklevélben részesítette.

A külügyi államtitkár kiemelte, a jelenlévők azért küzdenek, hogy minél erősebb legyen a magyar közösség, és magyar iskolák minél sikeresebben működjenek. Méltatva a Rákóczi Szövetség tevékenységét, azt mondta: fantasztikus munkát végeznek, és kitért a szervezet beiratkozási ösztöndíjprogramjára is.

Rámutatott: új helyzet van kialakulóban a magyar-szlovák kapcsolatokban, a szlovák fél egyszerre gondolkodik gazdasági és infrastrukturális fejlesztésekben, és egyidejűleg elismeri, hogy problémamegoldó párbeszédet kell indítani a vitás kérdésekben. A magyar kormány is hasonlóképpen gondolkodik, és a párbeszéd meg is indult a legvitatottabb kérdésben, azaz az állampolgárság ügyében, a héten megtartották az első szakértői egyeztetést - fejtette ki.

Hozzátette, ha csak a magyar félen múlna, a kétoldalú kapcsolatok Európa egyik legszorosabb együttműködésévé fejlődhetnének. A másik fél lépéseit azonban nem mindig tudják kiszámítani, "és a vásár kettőn áll" - mondta.

Ezért érdekérvényesítő stratégiára van szükség, amely meghatározza, hogyan lehet a jelenlegi helyzetet kihasználni és a legjobb irányba befolyásolni - mondta, majd megjegyezte: 2014-2020 között nagyon komoly uniós költségvetési források állhatnak rendelkezésre a határ menti fejlesztési célokra.

A szlovák-magyar kapcsolatrendszer minősége is múlik azon, mennyire tudják kihasználni a felvidéki magyarok és a jelenlévők ezt az új helyzetet - emelte ki Németh Zsolt.

Halzl József, a szervezet elnöke arról beszélt, hogy a 48 település olyan eredményt ért el, amelyre fel kell hívni a figyelmet. Kitért arra, hogy a népszámlálás előtt 60 ezer családhoz juttattak el üzenetet, amely arról szólt, biztassák polgártársaikat magyarságuk megvallására. Utalt arra is, hogy nem csak a beiratkozás ügyében aktív a szövetség, nagyon fontosnak tartják, hogy a gyermekek későbbi életében is szerepet vállaljanak, ezért hozták létre nyári táboraikat. Van remény, hogy a helyzet javuljon, de csak akkor, ha összefognak - fűzte hozzá a szövetség elnöke.

MTI/para