Romániai választások - Román a magyarral?

2012. december 10. - 12:47 | Külföld

A romániai parlamenti választásokat fölényesen megnyerő Szociál-liberális Szövetségben (USL) vitát váltott ki Victor Ponta kormányfőnek, az USL társelnökének az az utalása, miszerint akár kormánykoalíciót is kötnének a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) - jelentette az Adevarul című napilap hétfőn.

A liberális Crin Antonescu, a szövetség másik társelnöke kijelentette: az USL-ben nem volt szó kormánykoalícióról olyan formában, ahogyan arra Ponta előző este egy televíziós nyilatkozatában utalt, hanem csak olyan parlamenti együttműködésről, amelynek nyomán az USL bizton számíthat az RMDSZ segítségére az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többség elérésében.

Victor Ponta vasárnap este az urnazárás után előbb alkotmánymódosító többségről beszélt, majd egy televíziós nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy az RMDSZ részt akar venni az USL által alakítandó "parlamenti és kormányzati" többségben, s azt a benyomást keltette, hogy ő akár egy közös kormánykoalícióra is nyitott a magyar szervezettel.

Az RMDSZ vezetői ugyanakkor hangoztatták, hogy nincs megállapodás az USL és az RMDSZ között, és az esetleges együttműködés formája még nyitott kérdés.

Az USL-t alkotó Nemzeti Liberális Párt (PNL) ellenkezését megerősítette Puiu Hasotti liberális kulturális miniszter is, aki leszögezte: határozottan ellenzi, hogy az RMDSZ-szel kormánykoalíciót kössenek, hiszen - mint mondta - az USL megígérte választóinak, nem kormányoznak együtt a magyar szervezettel.

Az ügyben megszólalt a nacionalista kijelentéseiről hírhedt Gigi Becali üzletember, román európai parlamenti képviselő is, aki most az USL színeiben indult romániai parlamenti mandátumért. Becali úgy fogalmazott, Ponta hibázott, amikor bejelentette az RMDSZ-szel való együttműködést. Szerinte az USL-nek nincs szüksége a magyar szervezetre a szociálliberálisok által a vasárnapi választásokon elért eredmény alapján.

- mti/para -