Tárki: A mostani Orbán a legrosszabb miniszterelnök

2012. december 11. - 09:09 | Külföld

Miniszterelnöki bizonyítványokat osztott a Tárki. Az elmúlt 22 évben a jelenlegi kormányzás a legrosszabb.

Minden miniszterelnök a közepesnél rosszabbul teljesített az iskolai osztályzatoknak megfelelő ötfokú skálán adott értékelések alapján. Az emberek leginkább Horn Gyula és Bajnai Gordon munkáját tartották jónak, őket követte első kormányzásával Orbán Viktor. Ugyanakkor Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnökségével a legkevésbé elégedettek. Az elégedetlenségi rangsorban Gyurcsányét ráadásul Orbán első kormányzása követi. A legkevesebben Antall József és Horn Gyula miniszterelnökségét kritizálták. Az elégedettek és az elégedetlenek arányának különbözetét egyfajta „elégedettségi egyenleggel” vizsgálva Orbán jelenlegi miniszterelnöksége a legrosszabb.

Elégedettségi rangsor:

Horn Gyula (33%)
Bajnai Gordon (32%)
Orbán Viktor, 1998-2002 (29%)
Antall József (27%)
Medgyessy Péter (22%)
Orbán Viktor, 2010- (18%)
Gyurcsány Ferenc (17%)
Boross Péter (16%)

Elégedetlenségi rangsor:

Orbán Viktor, 2010- (57%)
Gyurcsány Ferenc (52%)
Orbán Viktor, 1998-2002 (41%)
Bajnai Gordon (40%)
Boross Péter (40%)
Medgyessy Péter (38%)
Horn Gyula (32%)
Antall József (31%)

A Tárki szerint az értékeléseket némileg torzíthatja a „nosztalgia-faktor”, de az ötfokú skálán adott értékelések átlagpontszáma alapján is egyértelmű, hogy a Gyurcsány- és a második Orbán-kormányzás tetszik legkevésbé a magyaroknak. Az értékeléseket a válaszadók pártpreferenciája szerint vizsgálva különösen figyelemre méltó Orbán Viktor első és második kormányzásának megítélése saját tábora szerint. Tízből nyolc FIDESZ-KDNP szavazó tartotta jónak Orbán első kormányzását, a másodikat már csak tízből hat. Orbán munkáját első kormányzása idején a ma bizonytalanok 18 százaléka osztályozta legalább jónak, jelenlegi kormányzását már csak 8 százalék.

Ami a választói tartalékokat illeti, a ma is gyakorló politikusok közül Bajnai és Orbán első kormányzása kapta a legmagasabb, lényegében egyenlő pontszámot a bizonytalanoktól (2,62 és 2,66). A pártszimpátiát titkolók körében Bajnai miniszterelnöksége a legnépszerűbb (2,84 pont), amelyet Orbán első ciklusa követ (2,63), és ez az a szavazói kör, ahol még Gyurcsányt is egy kicsivel jobb miniszterelnöknek minősítik (2,31), mint Orbán jelenlegi kormányzását (2,16), de még a sorrendiségnél is érdekesebb, hogy milyen nagyon alacsony osztályzatokkal értékelték a kormányfők munkáit ebben a szavazói csoportban is - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet novemberi országos reprezentatív mintán készült kutatásából.

mti/para

http://fn.hir24.hu/itthon/2012/12/11/ezt-az-orbant-hivei-is-kevesbe-ertekelik/