Csatáry-ügy: Álhírt kürtölt világgá a Kossuth Rádió

2012. december 19. - 17:56 | Külföld

Sem a kassai járási ügyészségnek, sem a kassai kerületi rendőrkapitányságnak nincs információja arról, hogy a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László ügye kapcsán koronatanút találtak volna.

Az ügy kapcsán a Kossuth Rádió kedd esti Krónikájában azt közölték, hogy a szlovák rendőrség egy olyan koronatanút talált Csatáry László ügyében, aki túlélte az 1944-es kassai deportálásokat, és pontos információi lehetnek az akkori rendőrparancsnok tevékenységéről.

Milan Filicko, a kassai járási ügyészség szóvivője az MTI-nek az üggyel kapcsolatban azt mondta: az illetékes magyar ügyészség kérésére szeptemberben jogsegélyt nyújtottak egy Csatáry Lászlóval szemben folytatott eljárás kapcsán. "Szeptemberben elküldtük, amit kértek. Ám semmilyen koronatanú létezéséről nincs tudomásom" - szögezte le Milan Filicko.

Közben Csatáry László ügyével összefüggésben a kassai járási rendőrkapitányság tovább folytatja a nyomozást a háborús bűntettben való bűnrészesség gyanúja miatt szeptemberben indított eljárás keretén belül, erősítette meg az MTI-nek Jana Mesárová, a kassai kerületi rendőrkapitányság szóvivője szerdán. Az ügyben egy augusztusban kézbesített feljelentés alapján indított eljárást a rendőrség. "Az ügyben nem indult büntetőeljárás egy személy ellen sem" - közölte a szóvivő. Hozzátette: ők sem rendelkeznek olyan információkkal, hogy az ügyben koronatanút találtak volna.

mti/para