Matolcsy "idegességre okot adó" hibáin és Orbán „hátraarcán“ szórakozik a nyugati világ

2012. december 19. - 14:56 | Külföld

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb kamatcsökkentése kapcsán a magyar gazdasággal kapcsolatos aggályokról közöl írást a Financial Times.

Kester Eddy budapesti tudósító a brit politikai-gazdasági napilap online változatának felzárkózó piacokkal foglalkozó blogrovatában (beyondbrics) azt írta: a kamatcsökkentés nyomán az elemzők "kórusban" adtak hangot aggodalmaiknak azzal kapcsolatban, hogy az MNB esetleg túl messze megy a monetáris enyhítéssel.

A probléma, "mint mindig", most is az, hogy az adósságok terhelte Magyarország jelenleg a globális - és elsősorban az európai - hangulat javulásának hullámát lovagolja meg, anélkül, hogy bármilyen fenntartható reformot végrehajtana a gazdaság strukturális problémáinak kezelésére.

A kormány a hétvégén "minden hátraarcok legnagyobbikát" hajtotta végre az oktatásügyben, amikor Orbán Viktor miniszterelnök a széleskörű, jóllehet békés diáktüntetések nyomán hirtelen felhagyott a felsőoktatási tandíj bevezetésének tervével. Továbbra sem világos azonban, hogy miből fogják finanszírozni a felsőoktatást.

Mindemellett a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bevezetett gazdaságpolitika nem csupán "unortodox", de sokak megítélése szerint idegességre okot adó, hibás és sikertelen - áll a Financial Times írásában.

mti/para

http://blogs.ft.com/beyond-brics/2012/12/18/hungary-cut-now-worry-later/#axzz2FUETeKwN