A katalán kormány megerősíti a függetlenségi törekvéseket

2012. december 21. - 07:07 | Külföld

Artur Mas katalán kormányfő csütörtökön megerősítette arra irányuló terveit, hogy a tartomány elszakadjon Spanyolországtól.

Kormányprogramja bemutatásakor bejelentette, hogy 2014-ig kidolgozzák az önálló katalán állam alapstruktúráit. Beszélt arról is, hogy kormánya megteremti a függetlenségről rendezendő népszavazás jogi kereteit.

Az 56 éves politikust pénteken iktatja be hivatalába a katalán parlament. Ennek érdekében Mas megállapodást hozott tető alá saját pártja, a nacionalista Konvergencia és Unió (CiU) és a szintén függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) között.

Mas felszólította a parlament többi pártját, hogy támogassák tervét. Katalónia nem lesz képes önerőből legyőzni a gazdasági válságot, ha nem szedheti be saját adóit - érvelt a politikus.

A katalánok régóta nehezményezik, hogy a spanyol költségvetés nettó befizetőiként támogatniuk kell a központi államot. A madridi központi kormányzat törvényellenesnek tekinti a függetlenségi tervet, és bejelentette, hogy meg fogja akadályozni annak kivitelezését.

(MTI)