WIN-Gallup: Fekete-Afrika, Dél-Amerika és a muszlim világ a legvallásosabb

2012. december 29. - 09:56 | Külföld

A fekete-afrikai, dél-amerikai és a muszlim országokban a legmagasabb a magukat vallásosnak mondók aránya a WIN-Gallup közvélemény-kutató intézetnek az egész világra kiterjedő felmérése szerint - jelentette pénteken a Kathpress katolikus hírügynökség a Geo című hamburgi magazinra hivatkozva.

A felmérés szerint két nyugat-afrikai ország és Irak mellett két kelet-európai országban érte el a 90 százalékot azok aránya, akik vallásosnak mondták magukat.

Ghánában 96 százalék, Nigériában a lakosság 93 százaléka mondta magáról azt, hogy vallásos. A további sorrend Örményország (92 százalék), Macedónia (90 százalék), Románia (89 százalék). Rendkívül magas a magukat vallásosnak mondók aránya Kenyában (88 százalék), továbbá Peruban és Brazíliában (86, illetve 85 százalék). Nyolcvan százalék körüli, illetve afölötti a vallásosak aránya Szaúd-Arábiában, Pakisztánban, Afganisztánban és Malajziában. Ezekben az országokban a meggyőződéses ateisták aránya alig kimutatható (0-3 százalék).

A legtöbb meggyőződéses ateista a felmérés szerint Kínában él (47 százalék). Szintén magas - 30 százalék körüli - az ateisták aránya Japánban, Csehországban és Franciaországban.

Törökországban mindössze 23 százalék mondta magát vallásosnak, ugyanakkor csak 2 százalék meggyőződéses ateistának, vagyis itt az egyik legmagasabb a magukat hívőnek, de nem vallásosnak mondó emberek aránya.

A felmérés szerint a hinduk és a keresztények körében a legmagasabb (80 százalék) a vallásosak aránya. A muszlimok 74 százaléka, a zsidók 38 százaléka mondta magáról, hogy vallásos. A keresztény felekezetek között nincs érdemi eltérés, nagyjából egyforma a vallásosak aránya a római katolikus, a protestáns és az ortodox hívők körében,

A kutatásból - amelyet 57 országban végeztek el összesen több mint 50 ezer ember bevonásával - az is kiderült: a vallásosság a jövedelmi helyzettel és az iskolázottsággal fordítottan arányos.

Szlovákiára és Magyarországra nem terjedt ki a kutatás.

mti/para

Címkék: vallás