Nehéz idők 2013-ban?

2012. december 30. - 15:09 | Külföld

Brit városvezetők szerint a társadalmi rend felbomlásához vezethetnek a kormány megszorításai... Jövőre hárommillió munkanélkülire számítanak Olaszországban...

A társadalmi rendet veszélyeztetik a brit kormány megszorító intézkedései - írta vasárnap megjelent nyílt levelében a három legnagyobb észak-angliai város polgármestere.

Liverpool, Newcastle és Sheffield városi tanácsának vezetője - mindhárman az ellenzéki Munkáspárt tagjai - a The Observer című vezető vasárnapi baloldali brit lapban megjelent felhívásban annak a véleményének adott hangot, hogy a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció már "túl messzire ment" az önkormányzati szolgáltatásokat is érintő takarékossági lépésekkel, és "családok milliói" szenvednek a megszorító program "komor gazdasági következményeitől".

A három polgármester szerint a konzervativizmus Nagy-Britanniában létrejött jelenlegi formájából hiányzik a "szociális lelkiismeretesség", és a "dickensi világképet" honosítja meg ismét. A kiadáscsökkentések igazságtalan mivolta a társadalmon belüli mély megosztottság kialakulásának veszélyével jár - áll a nyílt levélben.

A három angol nagyváros vezetője szerint ha a brit kormány nem fordul vissza ezen az úton, akkor a terjedő bűnözés, a közösségeken belüli feszültségek erősödése és a városok utcán jelentkező egyre több probléma a civil társadalom felbomlását fogja eredményezni.

A polgármesterek felszólították a kormányt, hogy hallgasson a figyelmeztetésekre, még mielőtt "felizzik a társadalmi elégedetlenség".

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök mindazonáltal vasárnap elmondott újévi üzenetében kijelentette, hogy Nagy-Britannia "megfelelő irányban halad", és bár 2012 "kemény év volt", a britek azonban "realizmussal és optimizmussal tekinthetnek" 2013 elé.

Cameron szerint a brit gazdaság bajaira nincsenek ugyan gyors megoldások, de a kormány tényleges haladást könyvelhet el az államháztartási hiány csökkentésében, a jóléti ellátórendszerek reformjában és az oktatás színvonalának javításában.

A brit kormányfő szerint a kormánynak "sietnie kell", mivel Nagy-Britannia globális versenyben van olyan felzárkózó gazdasági hatalmakkal, mint Kína és India, és ebben a versenyben nem győzhet úgy, hogy közben hatalmas adósságterhet kell maga előtt görgetnie. "Ezért nemet mondunk, amikor azt halljuk, hogy lassítani lehet az adósságcsökkentés ütemét ... és nemet mondunk, amikor azt halljuk, hogy kegyetlenség elvárni az emberektől, hogy dolgozzanak, és ezért le kell állítani a jóléti reformokat" - fogalmazott újévi üzenetében a brit miniszterelnök.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció békeidőben példátlan - a hazai össztermék (GDP) 11,2 százalékával egyenlő - államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől a 2010. májusi parlamenti választások után, és azonnal radikális költségvetési konszolidációs programot hirdetett meg.

A hitelminősítők mindazonáltal még ennek ütemével sem elégedettek.

A Standard & Poor's december közepén bejelentette, hogy leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit államadósság-ráta az évtized közepéig emelkedik, és csak utána kezd majd stabilizálódni.

- mti/para -