Szíria - Moszkva újabb hadihajókat küld a szíriai partokhoz

2012. december 30. - 18:59 | Külföld

Az orosz haditengerészet újabb hajókat küld a szíriai partokhoz, illetve a tartúszi kikötőbe, ahol Oroszország műszaki kiszolgáló bázist tart fenn.

Az ITAR-TASZSZ és az Interfax hírügynökségek vasárnapi értesülése szerint a Novocserkasszk partraszállító hajó elhagyta fekete-tengeri - novorosszijszki - állomáshelyét, katonákkal és hadi felszereléssel a fedélzetén.

A hajó január első felében érkezhet meg Tartúsz körzetébe. Ugyancsak a térségbe irányítják a Nyikolaj Filcsenkov és az Azov partraszállító hajókat.

A jelentések nem térnek ki a küldetés céljára, mindazonáltal orosz diplomaták korábban közölték, hogy Moszkva felkészül arra, hogy szükség esetén kimenekítse Szíriában lévő több ezer orosz állampolgárát. A védelmi minisztérium két hete bejelentette, hogy több hajót is a Földközi-tengerre vezényeltek.

Tartúsz kikötőjében van Oroszország egyetlen, még a szovjet időkből örökölt földközi-tengeri haditengerészeti létesítménye. Az ellátó és műszaki kiszolgáló bázis stratégiai jelentőségű Moszkva számára. Feladata az, hogy a Földközi-tengeren és az Ádeni-öbölben feladatot teljesítő orosz hajókat üzemanyaggal, élelemmel és vízzel lássa el.

- mti/para -