Brigitte Bardot is emigrációval fenyegetőzik

2013. január 4. - 17:09 | Külföld

Brigitte Bardot francia színészlegenda pénteken azzal fenyegetőzött, hogy Gérard Depardieu-höz hasonlóan Oroszország felé veszi az irányt, amennyiben Franciaország nem kegyelmez meg két halálra ítélt öreg cirkuszi elefántnak.

A veterán állatvédőként ismert Bardot állítása szerint kollégájához hasonlóan orosz állampolgárságért folyamodik, amennyiben a francia hatóságok nem akadályozzák meg a Baby és Nepál névre hallgató állatok elaltatását. A két 42 éves elefántnál tuberkulózist diagnosztizáltak és a szakemberek úgy vélik, hogy komoly fenyegetést jelentenek a lyoni Tete d'Or állatkert többi bentlakójára és látogatójára nézve.

A lyoni önkormányzat decemberben elrendelte az ormányosok elaltatását, ám az állatok eredeti gazdája, Gilbert Edelstein cirkuszmester által benyújtott petíció hatására a két jószág kegyelmet kapott karácsonyig. Bardot közleményében aláhúzta, elhagyja Franciaországot, amennyiben az állatok nem kapnak végleges kegyelmet.

A 77 esztendős Bardot teljes mellszélességgel támogatta Depardieu-t a francia kormánnyal vívott csatájában. Depardieu azt követően vette fontolóra állampolgársága megváltoztatását, hogy hazájában szerinte méltatlan bírálatok össztüzébe került, amikor egy belga településen vásárolt ingatlant a francia adószabályok megkerülésére. A színésznek Vlagyimir Putyin orosz államfő adományozott állampolgárságot.

Brigitte Bardot több alkalommal is megbecsülését fejezte ki Putyinnak, amiért pártolja a fókavadászat betiltását. A színésznő kedvenc elnökének-miniszterelnökének nevezte az orosz politikust, és kiábrándultságának adott hangot, amiért nem kap hasonló támogatást saját hazájában, amely szerinte az állatvédelmet illetően "botrányosan elmaradott".

mti/para