Depardieu Putyinnak írt levelén röhög Oroszország

2013. január 4. - 16:36 | Külföld

Bírálatok és gúnyos megjegyzések sorát váltotta ki pénteken orosz közösségi oldalakon Gérard Depardieu francia színész levele, amelyben köszönetet mondott Vlagyimir Putyin orosz államfőnek az orosz állampolgárságért, és dicsérte az orosz demokráciát.

"Gérard, gyere el január 31-én a (moszkvai) Triumfalnaja térre, zsebedben az új orosz útleveleddel. Minden 31 napos hónap utolsó napján 18 órakor ezen a téren orosz állampolgárok követelik a békés gyülekezés jogát, ami az alkotmány 31. cikkében áll. Várunk, Gérard!" - üzente Eduard Limonov, Putyin aktív bírálója.

"Ez tehát egy felkérés, hogy játssz tényleges történelmi szerepet a szabadságjogok védelmezőjeként Oroszországban" - folytatta a LiveJournal közösségi oldalon Limonov, akit gyakran vesz őrizetbe a rendőrség e tüntetéseken.

"Sohasem felejtjük el és bocsátjuk meg azt a kijelentést, hogy +Oroszország egy nagy demokrácia+" - mondta Matvej Ganapolszkij újságíró az ellenzéki Eho Moszkvi rádióban.

"Csodálja a demokráciánkat - teljesen visszahullott a gyerekkorába" - vélekedett Vlagyimir Szokolov a Facebookon. "Pénzért otthagyni az országunkat... ez annyira orosz. Ő közénk való!" - írja herhermann blogger a LiveJournalon.

Depardieu a köszönőlevélben leírja egyebek közt, hogy apja kommunista volt, aki annak idején a moszkvai rádiót hallgatta, s "ez is a kultúrámhoz tartozik". A levelet orosz szavakkal fejezi be: "Szlava Rosszii!" (Dicsőség Oroszországnak!) "Szpaszibo!" (Köszönöm!)

mti/para