Cameron: "nem lenne helyes döntés" a kilépés az EU-ból

2013. január 6. - 18:50 | Külföld

Nem lenne helyes döntés Nagy-Britannia részéről az EU-tagság feladása, a brit kormány részéről ugyanakkor teljesen jogos igény az unióhoz fűződő viszonyrendszer módosítása - mondta vasárnap a brit miniszterelnök.

David Cameron a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia külkereskedelmének 50 százaléka zajlik az EU-tagállamokkal, és a brit EU-tagság révén Londonnak is "van egy széke" az egységes uniós piac döntéshozatali asztalánál.

Ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, attól még kereskedhetne az uniós gazdaságokkal, ám többé nem lenne beleszólása annak a piacnak a szabályozásába, amelyen termékeit értékesíti - fejtegette a kormányfő.

Cameron ezzel egyértelműen a mélyen EU-szkeptikus - és a brit kormányra mind nagyobb nyomást gyakorló - konzervatív jobbszárnynak üzent, amelynek tagjai nyíltan követelik népszavazás kiírását a brit EU-tagság jövőjéről.

A brit miniszterelnök is kijelentette azonban a vasárnapi BBC-interjúban, hogy vannak olyan területek az unióhoz fűződő viszonyban, amelyeken a brit kormány módosításokat szeretne elérni. A vizsgált kérdések közé tartozik az unión belüli szabad mozgás is, mivel London szerint jogos igény azon uniós állampolgárok betelepülésének megnehezítése, akik csak a brit jóléti juttatások igénybe vételéért ékeznek Nagy-Britanniába - mondta Cameron.

Az unión belüli szabad mozgás és letelepülés felülvizsgálatának lehetőségét nem először veti fel a brit kormány. Theresa May belügyminiszter már tavaly ősszel közölte egy lapinterjúban, hogy a Konzervatív Párt az EU-tagállamokból érkezők szabad beutazásának felülvizsgálatát fontolgatja. May a The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lapnak októberben kijelentette: attól tart, hogy az EU-bővítés és az akadálytalan utazási szabadság nagyarányú gazdasági migrációt eredményez. Hozzátette: felkérte William Hague külügyminisztert arra, hogy az unión belüli szabad utazás is legyen része annak a stratégiai felülvizsgálatnak, amelyet a brit kormány folytat Nagy-Britannia és az EU jövőbeni viszonyának meghatározására.

Az EU-hoz fűződő brit viszonyrendszer átalakításának szándéka mindazonáltal nem talált kedvező fogadtatásra Brüsszelben.

Herman Van Rompuy, az uniós tagországok vezetőiből álló Európai Tanács elnöke a The Guardian című vezető brit baloldali napilapnak - az egyes szuverenitási hatáskörök "hazatelepítési" szándékára utaló hivatalos brit nyilatkozatokra reagálva - a minap kijelentette: ha minden EU-tagállam "kedvére szemezgethetne" azon uniós politikákból, amelyeket vonzónak talál, és kimaradna azokból, amelyek a legkevésbé rokonszenvesek számára, akkor általánosságban az Európai Unió, s különösen az európai egységes piac nagyon hamar széthullna.

- mti/para -