Külföldi sajtó: Baljós idegengyűlölő és rasszista csaholás Budapesten

2013. január 9. - 14:12 | Külföld

A Der Standard megállapította, hogy Bayer Zsolt publicista, Orbán Viktor barátja - a Fidesz alapítói körének "enfant terrible-je" - legújabb romaellenes cikkével még egyes fideszes politikusok részéről is felháborodást váltott ki.

A liberális osztrák napilap tudósítója, Gregor Mayer idézi Deutsch Tamás és Navracsics Tibor megszólalását Bayer cikkével kapcsolatban. "Mindenesetre Deutsch és Navracsics nem tartoznak már az Orbán körüli belső hatalmi körhöz" - tette hozzá. Kevéssé tűnik valószínűnek - vélekedett -, hogy a miniszterelnök bukni hagyja barátját. Bayer ugyanis - írta - publikációival nemcsak azokat az Orbán-híveket tartja a Fidesz táborában, akik ideológiailag inkább a szélsőjobboldali Jobbiknál lennének otthon, de társszervezője az Orbán melletti, úgynevezett Békemeneteknek is - írta. A "Fidesz-legendárium" szerint ezek a tüntetések akadályozták meg, hogy az EU puccsal eltávolítsa a hatalomból Orbánt - állt a Der Standard cikkében.

A Corriere della Sera című olasz napilap az Európai Unió fellépését szorgalmazta Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban megjelent cikkét kommentálva.

"Meddig él továbbra is vissza Magyarország az Európai Unió türelmével?" - írta a konzervatív Corriere della Sera Cicerónak Catilina elleni első beszédére emlékeztetve.

A cikk a "Magyarország sokk: Cigányok állatok, semmisítsük meg őket" címmel, "Vita a kormánypárt egyik újságírójának, Orbán Viktor kormányfő személyes barátjának a cikke után" alcímmel jelent meg. A lap szerint "2012 a magyar parlament egyik tagjának émelyítő felhívásával zárult a zsidókról készített speciális listával. Az új év újabb baljós idegengyűlölő és rasszista csaholással nyílik a Budapesten hatalmon levő politikai osztály tekintélyes képviselője részéről".

"2010 áprilisa óta Orbán Viktor(...) az EU tagállamában félelmet, intoleranciát keltett az idegengyűlölet baljós visszhangjával. Talán elérkezett az ideje, hogy Európa határozottan cselekedjen" - írta a Corriere della Sera.

Az olasz lap emlékeztetett arra, hogy a roma kisebbség a magyar lakosság 7 százalékát alkotja, és a romák a szegényebb és kevésbé iskolázott réteghez tartoznak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap Tétovázó eltávolodás címmel számolt be a Bayer Zsolt írása körül kialakult ügyről. A szerző, Stephan Löwenstein beszámolója alcímében kiemelte: Fideszes politikusok elhatárolódnak "a rasszista szövegeléstől". Kifejtette: úgy tűnik, alig néhány héten belül már másodszor "kényszeríti egy oldalra a kormányt és az ellenzéket egy rasszista kirohanás". Ez a mély politikai megosztottságot tekintve "figyelemre méltó" fejlemény lenne, a Fidesznek azonban jóval nehezebb a dolga, mint a Jobbikkal kapcsolatos legutóbbi hasonló esetben, mert ezúttal "a saját soraiból származik a botránykő". Ugyanakkor a kormánypárt részéről is hallani egyértelmű elhatárolódó nyilatkozatokat, de ez az elhatárolódás nem egységes és nem érinti a vezetés csúcsát - tette hozzá a FAZ Magyarországgal is foglalkozó bécsi tudósítója, megjegyezve, hogy Navracsics Tibor vonatkozó megnyilatkozásáról egyelőre nem tudni, hogy a miniszter a Fidesz álláspontját vagy csak a saját véleményét fejtette ki.

A Handelsblattban Stefan Menzel, az üzleti lap bécsi tudósítója a kelet-európai tőzsdék kilátásairól szóló elemzésében kifejtette: a befektetők sokáig tévesen értelmezték a térségbeli folyamatokat. Kelet-Európa "egyáltalán nem áll olyan rosszul", mint ahogy azt 2012 elején sokan gondolták. A gazdasági növekedés gyorsabb, az államadósság pedig alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, ugyanakkor a térség országai eltérő gazdaságpolitikát folytatnak. A magyar kormány "gazdaságellenes politikát" folytat, Magyarország ezért kockázatosabb, mint Csehország vagy Lengyelország, de a magyar piac magasabb hozamokat ígér - írta Menzel.

mti/para