Nézeteltérés volt a nagykövetek között Bartók és Liszt nemzetisége miatt?

2013. január 19. - 17:33 | Külföld

Az athéni koncerten szlováknak mondták Lisztet és Bartókot is, a nagykövetek tisztázták a dolgot...

Az MTI az Indexnek a Szlovákia - egy kis ország nagy zenei hagyományokkal címmel rendezett koncertről írott cikkével kapcsolatban kereste meg Kaleta Gábort, a magyar külügyminisztérium szóvivőjét. Az Index beszámolója szerint az athéni szlovák nagykövetség klasszikus zenei koncertjén, amelyet az ország megalakulásának 20. évfordulója alkalmából szerveztek, a darabok felvezetésében az hangzott el, hogy Bartók Béla szlovák népzenekutató volt, Liszt Ferencnek feltételezhetően szlovák családi vonatkozásai is vannak, Brahms magyar táncait pedig úgy konferálták fel, hogy a darabot tévésen hívják magyar táncoknak, mert az a cigányzene hagyományain alapul, "és közelebb áll a roma, mint a magyar kultúrához".

Kaleta Gábor kijelentette, hogy ezek az állítások "megmosolyogtatók". Mindenesetre azt támasztják alá: Magyarország helyesen teszi, hogy minden alkalmat megragad a magyar zenei kultúra bemutatására - tette hozzá. Véleménye szerint a közép-európai népek évszázados együttéléséből adódik, hogy egy-egy történelmi személyiséget több nemzet is sajátjának érez.

Emlékeztetett arra: Magyarország és Szlovákia megegyezett abban, hogy minden nyitott kérdést kétoldalú tárgyalások keretében vitatnak meg.

(MTI)