Algériai túszejtés - További halottak: már 80 áldozat...

2013. január 20. - 19:43 | Külföld

Újabb 25 holttestre bukkantak a helyszínt aknamentesítő, s eközben újabb holttestek után kutató algériai katonák az ain-amenászi földgáztelepen, amelyre a héten iszlamista terroristák támadtak, túszul ejtve több száz munkást - jelentette vasárnap az algériai Ennahar tv-csatorna.

A televízió szerint, amelynek köztudomásúan jó forrásai vannak az algériai belbiztonsági hatóságoknál, valószínűleg olyan túszok tetemeiről van szó, akiket a terroristák kivégeztek. Ezzel már nyolcvanra nőtt azoknak a terroristáknak és áldozataiknak a száma, akik meghaltak a szerdán kezdődött túszdrámában. A mentőakcióban 685 algériai és 107 külföldi dolgozót sikerült kiszabadítani.

Muhtár Belmuhtár veterán dzsihádvezér az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat nevében elvállalta az ő nevét viselő iszlamista brigád túszejtő akcióját, és felszólította Franciaországot, hogy vessen véget a Malira mért légicsapásoknak - jelentette vasárnap a Sahara Media című mauritániai hírportál egy videofelvételre hivatkozva. "Készek vagyunk tárgyalni a Nyugattal és az algériai kormánnyal, ha leállítják a mali muzulmánok bombázását" - hangzott el a honlap szerint a (be nem mutatott) videóban.

Újabb román állampolgár vesztette életét a terrorakció következtében, így összesen két román halt meg a túszdrámában - közölte a román külügyminisztérium. A második román áldozat kórházban halt meg, miután súlyos sérüléseket szenvedett. Robert Cazanciuc, a román külügyminisztérium főtitkára vasárnap sajtónyilatkozatban bírálta az algériai hatóságokat azért, mert előző nap nem tájékoztatták a román hatóságokat az illető állapotáról.

Három brit állampolgár haláláról tud a brit kormány, és további három is valószínűleg meghalt a túszdrámában - közölte David Cameron brit miniszterelnök. William Hague külügyminiszter ugyanakkor a BBC televíziónak elmondta, hogy 22 britet sikerült megmenteni, és ők már haza is érkeztek Algériából.

Hague "meglehetősen valószínűnek" nevezte, hogy az algériai földgázkitermelő létesítményt megszálló terrorcsoport túszokat végzett ki még a katonai akció megindulása előtt. Ezt támasztja alá a The Sunday Times értesülése is. A vasárnapi lap forrásai szerint a "nyugatiakra vadászó" támadók az egyik brit túszt azután ölték meg, hogy "csalinak" használva kihívatták vele rejtekhelyükről a rajtaütés során elrejtőzött többi britet.

Az algériaiakat "érik ugyan bírálatok" a helyzet kezelésének módjáért, de az tény, hogy mindent megtettek a túszok életének megmentéséért - mondta a brit külügyminiszter.

Cameron a BBC-nek kifejtette: jóllehet "egyesek feltesznek majd kérdéseket" az algériai biztonsági erők fellépésével kapcsolatban, a túszok haláláért kizárólag "e gyáva, ördögi támadás" végrehajtói a felelősek. Hozzátette: ilyen méretű terrortámadással nagyon nehéz úgy szembeszállni, hogy a válaszlépés minden szempontból hibátlan legyen.

Korábban a túszdrámában érintett néhány nyugati kormány csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az algériai kormány nem tájékoztatta őket a terroristák ellen végrehajtott katonai akciókról.

Tizenhét alkalmazottját keresi a JGC japán cég. Szemtanúk szerint kilenc japánt már az első napon, szerdán megöltek a terroristák. Az algériai hatóságok közlése szerint a hetvennyolc JGC-alkalmazottból hatvanegy biztonságban van, tizenhétről azonban nincs hír, és nem zárják ki, hogy többen közülük a halottak között vannak.

A terrorizmussal szemben kérlelhetetlennek kell lenni - szögezte le vasárnap egy rádióinterjúban a francia külügyminiszter. Laurent Fabius az Europe 1 rádióadónak adott nyilatkozatában kijelentette: a terroristák gyilkosok, akik fosztogatnak, erőszakoskodnak, feldúlnak mindent. Fabius sértőnek találta, hogy most az algériaiakat vádolják, holott a terroristákat kellene vádolni. Terroristák semmiféle büntetlenséget nem élvezhetnek - hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője.

Fabius cáfolta, hogy Franciaország más nyugati országokkal ellentétben azért nem bírálja nyíltan Algírt, mert az egy héttel ezelőtt engedélyezte a Maliban bevetett francia bombázók átrepülését a légterén.

"A válságkezelésnek vannak alapelvei, például az, hogy soha nem szabad hagyni elmenekülni a terroristákat a túszokkal" - mondta vasárnap a France Info hírrádióban Frédéric Gallois, a francia terrorelhárítás korábbi vezetője. Hozzátette: "Senkinek nincs varázspálcája az öngyilkos terroristákkal szemben. Nincs olyan taktikai megoldás, amely kielégítő lenne. Sajnos mindig vannak veszteségek".

Barack Obama amerikai elnök a leghatározottabban elítélte a szaharai földgázkitermelő telep elleni iszlamista támadást, hangsúlyozva, hogy a történtekért teljes mértékben a terroristákat terheli a felelősség. Közölte, hogy Washington állandó kapcsolatban áll az algériai hatóságokkal, kész minden segítséget megadni nekik.

- mti/para -