Orrfacsaró bűz árasztotta el Párizst

Orrfacsaró bűz árasztotta el keddre virradóra Párizst és Franciaország nyugati térségét, a kellemetlen szagot egy roueni vegyi gyárból kiszabadult gáz okozza.

Az illetékes hatóságok szerint az anyag "semmilyen veszélyt nem jelent az egészségre". Egy rendőrségi illetékes szerint az éjszaka folyamán égtek a telefonvonalak, az aggódó párizsiak fejfájásra panaszkodtak és a bűz eredete felől érdeklődtek.

A prefektúra tájékoztatása szerint a fővárostól 120 kilométerre északnyugatra fekvő Rouen olajszármazékokat előállító gyárából úgynevezett merkaptán gáz szabadult ki, és a széljárás miatt a gázfelhő keddre virradóra elérte Párizst, illetve a környékbeli településeket. Rouen lakói fejfájásra és hányingerre panaszkodnak. A belügyminisztérium közleményben nyugtatta meg a lakosságot, hogy a gázfelhő "semmilyen veszélyt nem jelent az egészségre". Pierre-Henry Brandet szóvivő elmondta: a mérések szerint a gáz koncentrációja nagyon kicsi, ugyanakkor nagyon sokan érzik a bűzt.  

 A merkaptán gázoknak rendkívül kellemetlen, szinte kibírhatatlan szaguk van, és már kis mennyiségben is átható bűzt okoznak. Az egészségre kis mennyiségben ártalmatlanok, nagy mennyiségben belélegezve szédülést, fejfájást és hányást okoznak. A párizsi tűzoltóság szerint a meteorológiai körülményektől függően a felhő természetes úton szét fog oszlani.

A tűzoltóság és a belügyminisztérium is arra kérte a lakosságot, hogy ne telefonáljanak többet a mentőknek és a tűzoltóságnak, mert a túl sok hívás lebénította a segélyhívó központok munkáját.

(MTI)