Zöldet kapott az uniós tranzakciós adó

2013. január 22. - 17:23 | Külföld

Zöld jelzést adtak keddi tanácskozásukon az Európai Unió pénzügyminiszterei az Európai Bizottság által kezdeményezett, uniós, de végül mindössze 11 ország úgynevezett megerősített együttműködésében megvalósuló pénzügyi tranzakciós adónak (financial transaction tax, FTT).

A miniszterek beleegyezését követően most az Európai Bizottságon a sor, hogy kidolgozza az FTT tartalmi elemeit, részleteit, amelyekkel - ha az adót közösen bevezetni szándékozó országok is egyetértenek - Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Portugália, Belgium, Észtország, Görögország, Szlovákia és Szlovénia pár hónapon belül be is vezetheti a közös pénzügyi tranzakciós adót.

Az Európai Bizottság eredetileg azért javasolta az FTT bevezetését, az Európai Unió minden tagállamában, mert egyetértett azzal a széles körben elfogadott társadalmi vélekedéssel, hogy a pénzügyi szektornak - amelyet jelenleg is aluladóztatott szektornak tart - hozzá kell járulnia a válság költségeihez.

Pénzügyi mérföldkő

Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóügyekért felelős tagja viszont mérföldkőnek nevezte a miniszterek keddi döntését, amellyel az első olyan megerősített együttműködést hagyták jóvá, amely az adózás területét érinti.

"Az Európai Unió bruttó hazai termékének kétharmadát adó országok egyként óhajtják bevezetni ezt a méltányos adóterhet, amivel állampolgáraik régóta hangoztatott elvárásainak tesznek eleget. Ezzel pedig kikövezik az utat azok számára, akik később döntenek úgy, hogy csatlakoznak" - fogalmazott a litván biztos, utalva arra, hogy a megerősített együttműködéshez a most kimaradó országok később bármikor csatlakozhatnak.

Az uniós szabályok értelmében olyan területeken indulhat a megerősített együttműködés, amelyek nem ellentétesek az unió céljaival, elnyerik a tanács minősített többségének támogatását, de belátható időn belül nem várható, hogy uniós szinten megvalósuljanak.

(MTI)