A britek népszavazáson dönthetnek EU-tagsáuk sorsáról

2013. január 23. - 11:10 | Külföld

A brit választók népszavazással dönthetnek a következő parlamenti időszakban Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról - az előzetesen ismertté vált részletek szerint ezt fogja bejelenteni David Cameron brit miniszterelnök hetek óta feszült figyelemmel várt szerdai beszédében.

Cameron eredetileg már tavaly felvázolta volna elképzeléseit London és az EU jövőbeni viszonyáról, beszédét azonban - hírek szerint a kormányzó Konzervatív Párton, valamint a Liberális Demokratákkal alkotott kormánykoalíción belüli viták miatt - többször elhalasztották. A beszédet múlt pénteken Hollandiában mondta volna el, ám ezt az algériai túszdráma miatt ismét elnapolták.

A brit kormányfő végül szerdán, Londonban mondja el beszédét, amelynek szerda hajnalban előre közzétett egyes részleteiből az derül ki, hogy Cameron a 2015-ben esedékes választások után referendumot tervez a brit EU-tagság fenntartásáról, ha pártja kormányon marad.

A konzervatív párti miniszterelnök a szerdai beszédben a BBC hajnali ismertetése szerint közli majd, hogy a konzervatív Párt 2015-ös választási programja felhatalmazást kér a brit néptől a tárgyalások megkezdésére az EU-val egy "új egyezségről".

Ha erről az új egyezségről megszületik a megállapodás, azt a kormány népszavazásra terjeszti, "nagyon egyszerű" választási lehetőséggel: a választóknak arról kell majd dönteniük, hogy a kialkudott új viszonyrendszer feltételei alapján továbbra is az Európai Unióban kívánják-e látni Nagy-Britanniát, vagy inkább kiléptetnék az országot az EU-ból.

Cameron több korábbi nyilatkozatában is ígéretet tett arra, hogy a brit választóknak lesz lehetőségük "valós döntésre" Nagy-Britannia és az EU jövőbeni kapcsolatairól, a referendum szó használatát azonban szerdai beszéde részleteinek ismertté válásáig kerülte, és nem részletezte, hogy milyen lehetőségre gondol. A Konzervatív Párt erőteljesen EU-szkeptikus parlamenti jobbszárnya azonban pontosan olyan - a brit politikai zsargonban "in or out" (kilépni vagy maradni) néven emlegetett - referendumváltozatot követel már jó ideje a brit EU-tagság jövőjéről, amilyent Cameron az előzetes értesülések szerint most felajánlani készül.

A brit EU-tagság jövőjéről folyó belpolitikai vita az utóbbi időben ismét fellángolt, és nemzetközivé is szélesedett.

Különösen nagy feltűnést keltett Philip Gordonnak, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkárának minapi londoni nyilatkozata, amelyben az amerikai külügyi illetékes nyíltan az Egyesült Államok aggályainak adott hangot a brit EU-tagság jövőjéről rendezendő népszavazás lehetősége miatt.

MTI/para