Oroszorság pénzügyi és humanitárius segélyt nyújt Libanonnak

2013. január 23. - 19:55 | Külföld

Oroszország pénzügyi támogatást és humanitárius segítséget nyújt Libanonnak a szíriai menekültek ellátására - jelentette be szerdán Vlagyimir Putyin, miután Moszkva környéki rezidenciáján fogadta Michel Szulejman libanoni államfőt.

A közel-keleti országban több mint 200 ezer szíriai menekültet tartanak nyilván és mint a libanoni államfő közölte, a költségvetésre súlyos terhet ró az ellátásuk. Az idei állami büdzsé 250-300 millió dolláros hiánnyal indult emiatt.

Az orosz államfő kikötötte, hogy a támogatást szigorúan a menekültek ellátására fordíthatja a bejrúti vezetés. Azt is elmondta, készen állnak gyógyszerekkel, sátrakkal segíteni abban, hogy a libanoni hatóságok emberhez méltó körülményeket biztosítsanak a hozzájuk menekült szíriaiaknak. Vlagyimir Putyin támogatta Michel Szulejman javaslatát, hogy nemzetközi konferenciát hívjanak össze a szíriai menekültek ügyében, és ennek helyszínéül Moszkvát ajánlotta.

A libanoni államfő elmondta, hogy a szomszédos Szíriából tízezerszámra menekülnek a lakosok harcok elől. A legfőbb problémának azt nevezte, hogy nem tudják, mennyi szíriai érkezhet még országába, de a jelenlegi több mint 200 ezernél több menekültet már nem tudnak fogadni. Michel Szulejman kijelentette, Bejrútban azt az alapvető döntést hozták, hogy nem avatkoznak be a szíriai folyamatokba.

"Jó lenne, ha más országok is követnék az önök példáját" - jegyezte meg erre az orosz elnök, aki kijelentette, hogy Oroszország Libanont baráti országnak tekinti és fejleszteni kívánja vele a kapcsolatait, beleértve a katonai-műszaki együttműködést.

Vlagyimir Putyin azt is hangoztatta, hogy Libanon és Oroszország érdekei közösek a Közel-Keleten, különösen Szíriát illetően. "Oroszország mint nagyhatalom és ön személyesen is szerepet játszhatna a szíriai rendezésben, hogy elkerülhetőek legyenek a szomszédos országokra nézve káros következmények" - tette hozzá az orosz elnök, aki gratulált a libanoni államfő kitüntetéséhez.

Michel Szulejman kedden a keresztény örökség megőrzéséért kifejtett tevékenysége elismeréséül magas orosz ortodox egyházi kitüntetésben részesült.

(MTI)

Címkék: Oroszország, Libanon