Eltörlik a nők harctéri bevetésére vonatkozó tilalmat az amerikai haderőben

2013. január 25. - 07:19 | Külföld

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter bejelentette csütörtökön, hogy eltörölteti az Egyesült Államok haderejében a nők közvetlen harctevékenységére vonatkozó tilalmat. Támogatói szerint a lépés történelmi jelentőségű a nemek teljes egyenjogúsága felé.

A minisztérium célja, hogy a katonai feladatokat a leghozzáértőbb és legjobban képzett emberek lássák el - olvasható Panetta közleményében.

Barack Obama elnök maradéktalanul támogatja a Pentagon döntését, amelyet a nők lehetőségeinek bővítésére tett erőfeszítésnek tekint - közölte Jay Carney fehér házi szóvivő még a miniszter közleményének kiadása előtt. A tilalom feloldására vonatkozó ajánlások a katonai parancsnokoktól származnak, s Obama megvitatta a lépést miniszterével és másokkal is - tette hozzá a szóvivő.

Még szerda este egy katonai illetékes úgy nyilatkozott a CNN-nek: "Minden szakterületet meg kell nyitnunk a nők előtt, és tudjuk, hogy erre képesek vagyunk".

Lehetnek kivételek

A döntést a Pentagon februárban távozó vezetője az összfegyvernemi vezérkari főnök javaslatára hozta meg. Az egyes fegyveres szolgálatok, amelyeknek haladéktalanul meg kell kezdeniük a végrehajtási terv kidolgozását, 2016 januárjáig kérelmezhetik majd, hogy az esetükben tegyenek kivételt, ha úgy vélik, hogy egyes beosztásokba továbbra sem kerülhetnek nők.

A szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság az elszállásolás és a fizikai állóképesség szempontjából is mérlegelni fogja a nemek szempontjából vegyes egységek létrehozásának lehetőségét. A fegyvernemek parancsnokainak háromhavonta jelentést kell tenniük arról, hogy mennyivel jutottak előbbre a felmérés végrehajtásában.

A várakozások szerint a nők több harctéri beosztást már az év végétől betölthetnek. A különleges egységeknél és a gyalogságnál ehhez hosszabb időre lesz szükség. A Pentagonnak minden egyes olyan feladatkörről és egységről tájékoztatnia kell a kongresszust, amelyet hozzáférhetővé tesznek a nők számára is. Ezt követően a tárcának 30 ülésnap erejéig várnia kell a végrehajtással.

A miniszteri határozat felülírja azt az 1994-ben elfogadott irányelvet, hogy nők nem szolgálhatnak a frontvonalbeli, kisebb létszámú harci egységekben. Az amerikai fegyveres erőknél 2011-ben törölték a homoszexualitásukat nyíltan vállaló személyek szolgálatára vonatkozó tilalmat, az ő esetükben azonban a katonai vezetés nem alkalmazott hasonló fokozatosságot.

Bár az Egyesült Államok csak most oldotta fel a nők közvetlen harctevékenységére vonatkozó tilalmat, számos más országban már eddig sem volt akadálya, hogy női katonákat vessenek be az első vonalban.

Németország:
A nők 2001 óta mindenfajta katonai szolgálatra beoszthatók, így harci egységekbe is. Más kérdés, hogy ez utóbbiakban a szebbik nem képviselői kevesen vannak.

Ausztria:
A nők számára 1998 óta a fegyveres erők minden területén helyet biztosítanak, beleértve a harci egységeket és a különleges erőket is.

Franciaország:
Csaknem mindenfajta korlátozást feloldottak a nők katonai szolgálatával kapcsolatosan 1998-ban. Csupán a tengeralattjárókon és a csendőrség lovas századainak tiszthelyettesi posztjain szolgálhatnak kizárólag férfiak.

Olaszország:
Egy 1999-ben elfogadott törvény megnyitotta a hadsereg kapuit a nők előtt, akik számára semmiféle korlátozást nem írnak elő. Az olasz fegyveres erők kötelékében jelenleg 7200 nő szolgál, ők az állomány egészének 7 százalékát alkotják.

Portugália:
Nem korlátozzák a nők katonai szolgálatát, s közülük többen is férfi kollégáikhoz hasonlóan részt vesznek a NATO afganisztáni műveleteiben.

Skandináv államok:
A nők egyenrangú szereplői a katonaéletnek, Norvégiában 1985-től, Svédországban 1989-től, Finnországban pedig 1995-től engedélyezik számukra a harcoló alakulatokban való részvételt.

Kanada:
Ma már a nők a hadsereg bármely posztján védhetik hazájukat, az utolsó korlátot 2001-ben törölték el, amikor lehetővé tették, hogy tengeralattjárók fedélzetén is szolgálhassanak.

Izrael:
A hadsereg posztjainak 90 százaléka befogadja a női katonákat, beleértve a harci egységeket, amelyekben azonban csak 3 százalékot képviselnek. Ez utóbbi alakulatokban való jelenlétük tilalmát 1995-ben oldották fel.

(MTI)