Kilépnek az LMP-ből a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai

2013. január 27. - 18:58 | Külföld

A Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak annak érdekében, hogy képviselni tudják az általuk fontosnak tartott értékeket, illetve a 2014-es kormányváltáshoz vezető stratégiát – jelentette be a platform vasárnapi ülését követően Jávor Benedek, a kilépők egyike budapesti sajtótájékoztatóján.

A platformot alapító nyolc országgyűlési képviselő továbbra is megtartja mandátumát és párbeszédet kezd az LMP hét képviselőjével annak érdekében, hogy valamilyen formában megmaradjon az országgyűlési frakció – tette hozzá.

"Eljött az idő, hogy elengedjük egymás kezét", mert véget kell vetni annak a helyzetnek, hogy két, egymással összebékíthetetlen stratégia, és két, egymással a kormányváltásban egyetérteni nem tudó csoport bénítja egymást – jelentette ki Jávor Benedek, hangsúlyozva, hogy az LMP kongresszusa szombaton megerősítette azt a novemberi döntést, amely a 2014-es választásokon mindenfajta együttműködést kizár az ellenzéki erőkkel.

A Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai úgy látják, hogy ez a stratégiai nem vezet kormányváltáshoz, nem segíti elő azt, hogy Orbán Viktor és kormánya távozzon. A kongresszus demokratikus döntést hozott, ezt nincs joguk megkérdőjelezni, de nem tudnak egy olyan szervezetért őszintén dolgozni, amely nem járul hozzá a 2014-es kormányváltáshoz – mondta a politikus.

Szavai szerint nem szeretnék tovább blokkolni az LMP munkáját azzal, hogy a párt idejének, energiájának és erőforrásainak jó részét a belső nézetkülönbségek kötik le. Az egykori frakcióvezető kijelentette: az elmúlt három évben sokat tanultak egymástól, ezért a méltányosság és a kölcsönös elismerés alapján akarják kialakítani az LMP-hez való viszonyukat.

Karácsony Gergely kiemelte: a platform vasárnapi ülésén részt vevő mintegy száz ember nagy többséggel döntött a kilépésről, és tette le voksát egy új párt megalakítása mellett. A képviselő azt mondta, hogy egy olyan szociálisan érzékeny, "tehát ebben az értelemben baloldali zöld pártot" szeretnének létrehozni, amely képes hatékonyan képviselni az ökopolitikai értékeket. Ez csak úgy képzelhető el, ha az új szervezet nyitott az együttműködésre a többi ellenzéki erővel.

A politikus leszögezte: éppen az LMP "párbeszéd-képtelensége" sarkallta őket a kilépésre. Kifejezett cél, hogy 2014 után a párt önálló parlamenti frakcióval járulhasson hozzá az "óriási társadalmi, gazdasági és politikai válság" felszámolásához – tette hozzá.

A kiválással kialakult helyzetre olyan típusú politikai megoldást akarnak találni, amely "nem égeti fel a hidakat (…) és nem okoz újabb sebeket" – mondta az LMP-re utalva.

Szabó Tímea hangsúlyozta: a platform tagjai arra kérték a nyolc országgyűlési képviselőt, ne adják vissza a mandátumukat és keressenek olyan megoldást, amely után tovább tudják folytatni a frakcióban megkezdett munkát. Ennek érdekében a jövő hét elején tárgyalásokat kezdenek a képviselőcsoport többi tagjával arra vonatkozóan, hogy miként tudnak együtt dolgozni. A politikus azt is elmondta, hogy a platform egy delegációja átment az LMP éppen zajló kongresszusára, ahol hivatalosan is bejelentették döntésüket.

Karácsony Gergely a frakció működését firtató kérdésre azt válaszolta, hogy a házszabály tartalmaz bizonyos kötöttségeket, amelyekhez alkalmazkodni kell. Hangsúlyozta, hogy a politikai stratégiát illetően voltak éles konfliktusaik, de a parlamenti munkában kevés vitájuk volt. A részleteket nem a sajtó nyilvánossága előtt kell megbeszélni – tette hozzá, miközben kiemelte, békés elválást szeretnének, ami nem teszi lehetetlenné a közös parlamenti munkát.

Az új párt nevén még gondolkoznak, számos ötlet felmerült, de ebben a platformnak közös álláspontra kell jutnia – mondta Szabó Tímea. Jávor Benedek ehhez hozzátette, szükség van még két-három hétre, hogy meghozhassák a megalakuláshoz szükséges döntéseket.

Hozzászoktak ahhoz, hogy minimális pénzből is pártot üzemeltessenek – felelte Karácsony Gergely arra a kérdésre, hogy miből finanszírozzák az új szerveződést. Szabó Tímea ehhez hozzáfűzte: véleménye szerint adománygyűjtő munka fog indulni a párton belül.

Először az új pártnak meg kell alakulnia, amíg ez nem történik meg, addig korai tárgyalásokat folytatni az együttműködésről – mondta végül Jávor Benedek. Hozzátette ugyanakkor, hogy a választások nincsenek messze, ezért ha részt akarnak venni az ellenzéki együttműködésben, akkor az év második feléig tisztázni kell annak formáját.

A platformhoz tartozó politikusok a sajtótájékoztató után azt közölték az MTI-vel, hogy csatlakozik hozzájuk az LMP fővárosi kerületi képviselőinek körülbelül fele és a vidéki politikusainak hozzávetőleg negyven százaléka. Somfai Ágnes, a fővárosi önkormányzat tagja az MTI-nek azt mondta, hogy miután a budapesti frakció mindhárom tagja a platform alapítója, ezért ők is kilépnek az LMP-ből és csatlakoznak az új párthoz.

- mti/para -