Kilépnek az LMP-ből a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai

2013. január 27. - 18:58 | Külföld

A Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak annak érdekében, hogy képviselni tudják az általuk fontosnak tartott értékeket, illetve a 2014-es kormányváltáshoz vezető stratégiát – jelentette be a platform vasárnapi ülését követően Jávor Benedek, a kilépők egyike budapesti sajtótájékoztatóján.

A platformot alapító nyolc országgyűlési képviselő továbbra is megtartja mandátumát és párbeszédet kezd az LMP hét képviselőjével annak érdekében, hogy valamilyen formában megmaradjon az országgyűlési frakció – tette hozzá.

"Eljött az idő, hogy elengedjük egymás kezét", mert véget kell vetni annak a helyzetnek, hogy két, egymással összebékíthetetlen stratégia, és két, egymással a kormányváltásban egyetérteni nem tudó csoport bénítja egymást – jelentette ki Jávor Benedek, hangsúlyozva, hogy az LMP kongresszusa szombaton megerősítette azt a novemberi döntést, amely a 2014-es választásokon mindenfajta együttműködést kizár az ellenzéki erőkkel.

A Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai úgy látják, hogy ez a stratégiai nem vezet kormányváltáshoz, nem segíti elő azt, hogy Orbán Viktor és kormánya távozzon. A kongresszus demokratikus döntést hozott, ezt nincs joguk megkérdőjelezni, de nem tudnak egy olyan szervezetért őszintén dolgozni, amely nem járul hozzá a 2014-es kormányváltáshoz – mondta a politikus.

Szavai szerint nem szeretnék tovább blokkolni az LMP munkáját azzal, hogy a párt idejének, energiájának és erőforrásainak jó részét a belső nézetkülönbségek kötik le. Az egykori frakcióvezető kijelentette: az elmúlt három évben sokat tanultak egymástól, ezért a méltányosság és a kölcsönös elismerés alapján akarják kialakítani az LMP-hez való viszonyukat.

Karácsony Gergely kiemelte: a platform vasárnapi ülésén részt vevő mintegy száz ember nagy többséggel döntött a kilépésről, és tette le voksát egy új párt megalakítása mellett. A képviselő azt mondta, hogy egy olyan szociálisan érzékeny, "tehát ebben az értelemben baloldali zöld pártot" szeretnének létrehozni, amely képes hatékonyan képviselni az ökopolitikai értékeket. Ez csak úgy képzelhető el, ha az új szervezet nyitott az együttműködésre a többi ellenzéki erővel.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: