MALI - Gyerekkatonák harcolnak a lázadók oldalán

2013. január 28. - 18:28 | Külföld

A Maliba vezényelt francia katonák éjjellátó készülékekkel, páncéltörő aknákkal, lézervezérlésű bombákkal vannak felszerelve. A velük szembenálló lázadók soraiban több száz gyerekkatona szolgál.

A radikális iszlamistáknál szolgált a 16 éves Adama Drabo, egy szegény földműves család legidősebb, tanulatlan fia, aki nemrégiben még ökrökkel szántotta a földet N'Denbougou falu közelében.

A háborúban frontvonallá vált, Mali középső részén fekvő Niono városától 15 kilométernyire lakó Adama tipikus példája az iszlamisták által toborzott gyerekkatonának. Falujában egyetlen mecset van, s ebben az iszlám rendkívül szigorú irányzatának, a vahhábizmusnak a tanait hirdették, noha Mali túlnyomó részén a mérsékelt iszlám az uralkodó.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ideológiáját követő csoportok röviddel azután kezdték el a gyermekek toborzását, hogy tavaly áprilisban elfoglalták Mali északi részét. A lázadók vezetői olyan szúrákat idéztek a Koránból, amelyek a "legigazibb inasként" írják le a gyermekeket.

Azóta szemtanúk látták, hogy gyerekek ellenőrzőpontoknál posztolnak, járőröznek, gépkocsikat kutatnak át és a lázadókra főznek az iszlamisták kezére került városokban.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF tavaly közölte, hogy legalább 175 bizonyított esetet talált arra, hogy olyan gyermekek harcolnak Mali északi részén, akiket fejenként 1000-1200 dollárért vásároltak meg szegény szüleiktől.

Adamát az iszlamista fegyveresek szakácsként alkalmazták a Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (MUJAO) nevű lázadószervezet által elfoglalt Douentzában. Mint mondta, kizárólag a pénzért csatlakozott hozzájuk, amit hónap végén ígértek kifizetni. A rendőrség szerint az vallotta, hogy havi mintegy 200 dollárnak megfelelő összeget ígértek neki, a mali átlagbér többszörösét.

A férfiak arabul és egy berber nyelven, a tuaregek által használt tamasekül beszéltek, amit a fiú nem értett.

Egy nap, amikor a sarki boltba ment vásárolni, a boltos azt mondta neki, hogy kitört a háború. "Mondtam a barátomnak - Még ha nem is telt le a hónap, el kell innen mennünk- Bementünk a szomszéd faluba, láttunk egy öregembert, és vizet kértünk tőle. Azt mondta, nem adhat, mert lázadók vagyunk. Mire azt feleltünk: +Nem vagyunk lázadók. Adjon egy kis vizet!+ Ekkor egy motorbiciklis férfi jött arra, és azt mondta, hogy az iszlamisták ruháját viseljük“ - mesélte Adama, aki hosszú muszlim ruhában volt, amikor a rendőrség elfogta, és most is ebben várja, hogyan döntenek a sorsáról.

- mti/para -