Szíria - Medvegyev szerint egyre kisebb az esélye Aszad hatalmon maradásának

2013. január 28. - 08:53 | Külföld

Egyre kisebb az esélye annak, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmon maradhat - jelentette ki Dmitrij Medvegyev a CNN-nek adott, vasárnap sugárzott interjújában.

"Úgy gondolom, hogy hatalmon maradásának esélyei minden nappal, minden héttel, minden hónappal egyre csökkennek" - mondta Davosban az orosz kormányfő az amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva.

"De újból megismétlem, hogy ebben a szíriai népnek kell döntenie. Nem Oroszországnak, nem az Egyesült Államoknak, sem pedig más országoknak" - hangoztatta Medvegyev, akinek kormánya rendszeresen bírálja a Nyugat, Törökország, valamint a perzsa-öbölbeli arab országok által a szíriai felkelőknek nyújtott támogatást.

"Az Egyesült Államok, az európaiak és a térségbeli hatalmak feladata az, hogy a feleket leültessék tárgyalni és nem pedig az, hogy csak azt követeljék, hogy Aszad menjen, hogy aztán kivégezzék, mint Kadhafit vagy hordágyon vigyék a bírósági tárgyalásra, mint Hoszni Mubarakot" - mondta az orosz kormányfő.

Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy Aszad erőszakkal történő eltávolítását a polgárháború "évtizedei" követhetik Szíriában. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a szíriai elnök a jelek szerint nem kész a válság tárgyalásos rendezésére.

"Mindenben gyorsabban kellett volna cselekednie és a mérsékelt ellenzéknek azt a részét, amely hajlandó lett volna vele tárgyalóasztalhoz ülni, a maga oldalára kellett volna állítania" - vélekedett Medvegyev.

"Ez jelentős, talán végzetes hiba volt a részéről" - tette hozzá az orosz miniszterelnök.

- mti/para -