Pedofilgyanús ügyek aktáit tette közzé a Los Angeles-i érsek

2013. február 1. - 15:16 | Külföld

Mintegy száz katolikus pap pedofilgyanús ügyeinek aktáit tette közzé helyi idő szerint csütörtökön a Los Angeles-i érsek, és bejelentette, hogy megvont minden egyházi megbízatást elődjétől, akinek szerepe volt ilyen visszaélések eltussolására tett erőfeszítésekben.

A szóban forgó dossziékat egy 2007-es bírósági végzés alapján már nyilvánosságra kellett volna hozni. A Los Angeles-i főegyházmegye honlapjára feltett 124 akta közül 82 tartalmaz feltételezett pedofil ügyekkel kapcsolatos információkat.

Jose Gomez érsek közölte, hogy Roger Mahony nyugalmazott bíborosnak "már nincsenek adminisztratív vagy közfeladatai", Thomas Curry pedig, aki a főtanácsadója volt a nemi zaklatási ügyekben, lemondott segédpüspöki posztjáról.

"A visszaélések évtizedekre nyúlnak vissza, de ez nem teszi kevésbé súlyossá azokat - írta a honlapon Gomez érsek. - Kemény és fájdalmas dolog olvasni e dokumentumokat. A bennük leírt magatartás szörnyen szomorú és ördögi. Nincs mentség, indok arra, ami ezekkel a gyerekekkel történt."

"Az érintett papok feladata az volt, hogy (a gyerekek) szellemi atyái legyenek, és ebben csődöt mondtak - folytatta az érsek. - Be kell ma ismernünk e szörnyű mulasztást."

A papi visszaélések áldozatait támogató hálózat (SNAP) szerint Roger Mahony feladatainak megvonása csak "egy megkésett kis lépés a jó irányba". "Világos a tanulság a katolikus egyház tagjai számára: ha sikerül eltitkolnotok gaztetteiteket, akkor posztotokon maradhattok. Ha pedig nem sikerül, akkor rendkívül kicsi a kockázata annak, hogy számolnotok kell valamilyen enyhe következménnyel" - vélekedett közleményében David Clohessy, a SNAP igazgatója.

(MTI)

Címkék: pedofília, egyház