A trónörökös adta át "Az év homoszexuálisa" díjat Svédországban

2013. február 5. - 15:39 | Külföld

Meglepetésre Viktória svéd hercegnő adta át "Az év homoszexuálisa" díjat egy hétfő esti gálán Stockholmban.

A trónörökös röviddel éjfél előtt, előzetes bejelentés nélkül jelent meg a hétfői ünnepségen, amelyen személyesen adta át az elismerést Jonas Gardell bevallottan meleg regény-, dráma- és forgatókönyvírónak Soha ne töröld le a könnyeket kesztyű nélkül című, az 1980-as évek AIDS-járványáról szóló irodalmi- és televíziós sorozatáért.

A díjat a QX melegmagazin olvasóinak szavazatai alapján ítélték oda a 49 éves szerzőnek, Svédország egyik leghíresebb stand-up komikusának és legismertebb meleg írójának.

"Kevesen érintettek és hatottak meg bennünket annyira, mint Te. Add a kezed, és töröljük le egymás könnyeit nyitott szívvel és csupasz kézzel" - mondta a díjazottnak a hercegnő, aki a svéd királyi család tagjai közül elsőként biztosította egyértelmű támogatásáról a meleg és leszbikus közösséget, méltatva annak "erejét" és "vidámságát".

A trónörökös a Dancing Queen című Abba-sláger dallamára, a közönség éljenzése közepette vonult be a gálára.

A 35 éves Viktória 2010-ben ment férjhez személyi edzőjéhez, Daniel Westlinghez, akitől egy éve született kislánya, Stella (Estela) hercegnő.

Az "év melegjévé" választott író két adoptált gyermeket nevel férjével, Mark Levengood finn-svéd-amerikai íróval, televíziós műsorvezetővel.

mti/para