Székelyzászló-ügy - Bukarest bekérette a magyar nagykövetet - Budapest szerint a román félnél a rendezés kulcsa

2013. február 7. - 08:43 | Külföld

A kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében kialakult helyzet megoldásának kulcsa Románia kezében van - tájékoztatta a Külügyminisztérium szerdán az MTI-t, annak kapcsán, hogy a román külügyminisztérium délután bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. A román fél azt sérelmezte, hogy kedden Németh Zsolt külügyi államtitkár szót emelt a Székelyföldön dúló "zászlóháború" ellen, és azt kérte a román kormánytól: szüntesse be a "szimbolikus agressziót" az erdélyi magyar közösség ellen. Victor Ponta román kormányfő szerint Románia nem tűri el, hogy kioktassák.

A magyar külügyi közlemény hangsúlyozza: a székely zászló használatának támogatása összhangban áll a korábbi gyakorlattal, valamint a romániai és az európai uniós jogszabályokkal is. Az elmúlt időben viszont több olyan eset történt, amely a hatályos román jogi szabályozással ellentétes, sérti a magyar közösség jogait, ezek orvoslását Magyarország elengedhetetlennek tartja - olvasható a dokumentumban.

"Magyarország szolidáris a székelységgel, amikor azt tapasztalja, hogy elvitatják tőle a nemzeti jelképek használatának alapvető jogát(...) Normális dolognak tartjuk, ha a székelyek használják jelképeiket, ez alapvető joguk, ez a románok jogos érzékenységét nem sértheti" - számolt be az MTI-nek Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet arról az álláspontról, amelyet szerdán a román külügyminisztériumban is kifejtett.

Az MTI-nek elmondta: azt közölték vele, hogy Románia számára nem elfogadható a magyar fél által használt "szimbolikus agresszió" kifejezés, ugyanakkor Románia érdekelt a két ország közötti jó kapcsolat fenntartásában.

Németh Zsolt kedden részt vett kedden azon az ünnepségen, amelyen a Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi".

Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.

"Románia nem tűr el senkitől leckéket, hogyan alkalmazza a törvényeit" - hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök, aki a szerdai kormányülés elején, a sajtó jelenlétében hozta szóba a témát.

A román kormányfő hozzátette: úgy véli, Románia a legmagasabb európai szabványokat alkalmazza a kisebbségek képviselete és a helyi autonómia terén.

A bukaresti külügyminisztérium közleményében elfogadhatatlannak nevezte Németh Zsolt keddi nyilatkozatát, amely - a dokumentum szerint - ellentétben áll Románia és Magyarország stratégiai partnerségi kapcsolatával, valamint a jószomszédi viszony szellemiségével.

Victor Ponta szavaira Németh Zsolt szerda este a Fidesz-KDNP gyulai frakcióülésének helyszínén reagált, és újságíróknak azt mondta: a román miniszterelnök valamit félreért. "Európában amit a törvény nem tilt, azt lehet. Romániában nem tiltja semmilyen törvény a székely zászló használatát. Ilyen értelemben az európai normákat, a jogállami normákat - attól függetlenül, hogy a román miniszterelnök mit tűr és mit nem - biztosítani kell" - nyilatkozta.

Az államtitkár szólt arról is, nagyon örül annak, hogy Romániában most már jobban odafigyelnek a székely zászló ügyére. Ez volt a szándéka a budafoki önkormányzatnak is, amikor úgy döntött, kitűzi a székely zászlót, és kezdeményezi, hogy más helyhatóságok is így tegyenek - fűzte hozzá. A székelyeknek joguk van ahhoz, hogy használják a székely zászlót - mondta Németh Zsolt.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy vélekedett: a székely zászló kitűzése nem sérti sem a román állam érdekeit, sem a román lakosságét. Ugyanakkor szerinte nem kellene ilyen "gyúlékony" témákkal terhelni a magyar-román kapcsolatokat, mert nem a nyilvános nyilatkozatok a legmegfelelőbbek arra, hogy megoldják a székely zászló használatát.

"Egy államtitkárnak megvan minden diplomáciai és politikai eszköze arra, hogy megoldást találjon egy ilyen problémára" - tette hozzá Kelemen Hunor, aki a parlamentben nyilatkozott a román sajtónak.

Az RMDSZ elnöke nyugalomra intette a feleket, és leszögezte, hogy párbeszéd útján kell rendezni a székely zászló kérdését is.

Mentesítené a feszültségtől a román-magyar viszonyt Kovászna megye új prefektusa is, de úgy véli, a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a székely zászló is ott lengjen például a megyei önkormányzat épületén.

A Transindex portálnak adott szerdai interjúban Dumitru Marinescu prefektus - akit a múlt hét végén iktattak be hivatalába megállapította, a térségben egyre erőteljesebben körvonalazódik a székely identitás. "Úgy gondolom, hogy egyrészt nyitottnak kell lenni ezzel a folyamattal szemben, másrészt a törvényt szigorúan tiszteletben kell tartani" - fogalmazott a prefektus.

Dumitru Marinescu a prefektusi tisztségben Codrin Munteanut váltotta, aki nyolc hónapig volt a kormány Kovászna megyei képviselője. Munteanu prefektusként számos olyan önkormányzati határozatot támadott meg a közigazgatási bíróságon, amelyek a székely identitás szimbólumaival kapcsolatosak.

MTI/para