Székelyzászló-ügy - Bukarest bekérette a magyar nagykövetet - Budapest szerint a román félnél a rendezés kulcsa

2013. február 7. - 08:43 | Külföld

A kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében kialakult helyzet megoldásának kulcsa Románia kezében van - tájékoztatta a Külügyminisztérium szerdán az MTI-t, annak kapcsán, hogy a román külügyminisztérium délután bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. A román fél azt sérelmezte, hogy kedden Németh Zsolt külügyi államtitkár szót emelt a Székelyföldön dúló "zászlóháború" ellen, és azt kérte a román kormánytól: szüntesse be a "szimbolikus agressziót" az erdélyi magyar közösség ellen. Victor Ponta román kormányfő szerint Románia nem tűri el, hogy kioktassák.

A magyar külügyi közlemény hangsúlyozza: a székely zászló használatának támogatása összhangban áll a korábbi gyakorlattal, valamint a romániai és az európai uniós jogszabályokkal is. Az elmúlt időben viszont több olyan eset történt, amely a hatályos román jogi szabályozással ellentétes, sérti a magyar közösség jogait, ezek orvoslását Magyarország elengedhetetlennek tartja - olvasható a dokumentumban.

"Magyarország szolidáris a székelységgel, amikor azt tapasztalja, hogy elvitatják tőle a nemzeti jelképek használatának alapvető jogát(...) Normális dolognak tartjuk, ha a székelyek használják jelképeiket, ez alapvető joguk, ez a románok jogos érzékenységét nem sértheti" - számolt be az MTI-nek Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet arról az álláspontról, amelyet szerdán a román külügyminisztériumban is kifejtett.

Az MTI-nek elmondta: azt közölték vele, hogy Románia számára nem elfogadható a magyar fél által használt "szimbolikus agresszió" kifejezés, ugyanakkor Románia érdekelt a két ország közötti jó kapcsolat fenntartásában.

Németh Zsolt kedden részt vett kedden azon az ünnepségen, amelyen a Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi".

Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: