Megszűnik az LMP-frakció az Országgyűlésben, nő a függetlenek száma

2013. február 8. - 19:42 | Külföld

Függetlenként folytatja parlamenti munkáját az LMP-ből kilépett, a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot megalapító nyolc országgyűlési képviselő. Az LMP tudomásul veszi, hogy a pártot elhagyó képviselők kilépnek a parlamenti csoportból és ezzel megszüntetik az LMP frakcióját. A házszabály alapján sem a PM, sem pedig az LMP nem alakíthat új frakciót. Így 32 független képviselő lesz az Országgyűlésben, a frakció nélkül maradók pedig megszólalási lehetőségeik és az eddig a képviselőcsoportjuknak járó anyagi támogatás nagy részét is elveszítik.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért egyik alapítója pénteken közleményben jelentette be, hogy nyolc képviselőjük - Jávor Benedek, Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter és Szilágyi László - kilép az LMP parlamenti frakciójából.

Mint írta, annak érdekében, hogy a parlamenti képviselőcsoport megmaradjon, "konstruktív javaslatot" tettek egy frakciószövetség létrehozására, azonban a Schiffer András vezette LMP-s tárgyalódelegáció semmilyen formában nem volt hajlandó arról még csak tárgyalni sem, ehelyett csak azt javasolták, hogy a Párbeszéd Magyarországért képviselői adják vissza mandátumukat.

A PM tagjai hivatalosan hétfőn jelentik be Kövér László házelnöknek, hogy kiléptek az LMP parlamenti frakciójából. Jávor Benedek az MTI-nek nyilatkozva jelezte: a házszabály alapján döntésük azonnal érvénybe lép, ezért az LMP képviselőcsoportja a jövő hét első napján szűnik meg.

Az LMP pénteken közölte: tudomásul veszik, hogy a nyolc, a pártot elhagyó képviselő kilép a parlamenti csoportból, és ezzel megszüntetik az LMP frakcióját, miután a demokratikus kongresszusi vitában kétszer is jelentősen kisebbségbe kerültek.

Csiba Katalin és Heltai László szóvivők közleményükben azt írták: az elmúlt napok alapján ez a lépés várható volt, hiszen a "szakadár képviselők" nem tudtak elmozdulni arról a merev álláspontról, hogy mind a nyolcan megőrzik a mandátumukat, és egy átnevezett frakcióban valósítják meg elképzeléseiket.

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint jelentős anyagi és kommunikációs veszteséget okoz az LMP-nek a parlamenti frakció felbomlása.

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője hangsúlyozta, hogy az LMP komoly erőforrás-veszteséget szenvedett el frakciójának felbomlásával. A párt választási kilátásai ezért attól függetlenül is romlanak, hogy a parlamenti képviselőcsoportnak nincs túl nagy jelentősége a kampányban. Az elemző - korábbi nyilatkozatát megerősítve - ezúttal is kiemelte, hogy a pártszakadás lehetőséget is kínál az LMP-nek, a belső viszályok lecsendesedésével ugyanis tisztább, egyértelműbb politikát alakíthat ki.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője szintén arra emlékeztetett, hogy bár a politizálás terepe nem elsősorban az Országgyűlés, az LMP-frakció felbomlásával a függetlenné váló képviselők anyagi, törvényhozási és kommunikációs lehetőségei is szűkülnek. Példaként említette, hogy a jövőben kevesebb fizetett szakértőt alkalmazhatnak majd, amivel elvesztik a professzionális politizálás feltételeinek jelentős részét.

Kiemelte, hogy az LMP szervezetileg eddig sem volt jól kiépített és hatékony, a különvált pártnak pedig még nehezebb feladata lesz ezen a területen.

A házszabály alapján a kilépők nem alakíthatnak új frakciót, ahogy a pártban maradóknak sincs erre lehetőségük. Így 32 független képviselő lesz az Országgyűlésben hétfőtől, a frakció nélkül maradók pedig megszólalási lehetőségeik és az eddig a képviselőcsoportjuknak járó anyagi támogatás nagy részét is elveszítik.

A jelenlegi szabályok szerint a képviselőcsoportok a működésükkel járó kiadásokra havonta frakciónként 25 képviselő alapdíjával megegyező összeget (5,8 millió forintot) vehetnek igénybe, ami kiegészül képviselőnként a kormánypártok esetében az alapdíj 60, az ellenzékiek esetében 90 százalékával.

A frakciókkal ellentétben a független képviselőknek nincs lehetőségük napirend előtti felszólalásra, és arra sem, hogy a kormánytagok napirend előtt elmondott szónoklataira reagáljanak. Korlátozottak az interpellációs lehetőségeik is. Rosszul járnak a függetlenek azokban a vitákban is, amelyekre időkeretet állapít meg a házvezetés. A számukra meghatározott, a frakciókénál rövidebb felszólalási lehetőségen ugyanis ezentúl harmincketten osztoznak majd - egykori jobbikos, MSZP-s és LMP-s képviselők.

A házszabály alapján minden frakciónak az összes parlamenti bizottságban helyet kell kapnia - jelenleg húsz ilyen van -, a független képviselőket viszont csak egy-egy bizottsági hely illeti meg.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a párt csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása Jávor Benedek frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.

Az LMP január végi kongresszusa úgy döntött, hogy nem változtat a korábban elfogadott stratégián. Ezután a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A platform képviselői akkor hangsúlyozták, szeretnék, ha egyben maradna a parlamenti frakció, ezért tárgyalásokat kezdenek az LMP-ben maradókkal.

Vasárnap Jávor Benedek és Szabó Tímea bejelentette, hogy a platform párttá alakul, és Párbeszéd Magyarországért néven folytatja munkáját.

MTI/para

Címkék: LMP