EU-csúcs - A francia elnök, a német kancellár és a brit kormányfő is elégedett az új EU-büdzsével

2013. február 9. - 09:19 | Külföld

A francia államfő, a német kancellár és a brit kormányfő is elégedetten nyilatkozott arról a megállapodásról, amely péntek délután Brüsszelben született meg az Európai Unió következő hétéves időszakra vonatkozó költségvetési keretéről.

Jó kompromisszum született, Franciaország lényeges követelései teljesültek - mondta Francois Hollande francia elnök, miután véget ért az európai uniós állam- és kormányfők 26 órán át tartó, maratoni tárgyalássorozata a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó EU-költségvetésről.

A francia elnök kiemelte, Párizsnak sikerült megőriznie az agrártámogatások eddigi rendszerét, amelynek Franciaország a legnagyobb haszonélvezője; évente nagyjából 10 milliárd euró támogatást kap. "Elmondhatjuk, hogy sikerült elérnünk a céljainkat" - jelentette ki Francois Hollande.

"Jó és fontos megállapodás született. Megérte a fáradságot" - jelentette ki német kancellár. Angela Merkel elmondta: az alkufolyamat minden résztvevője kompromisszumkészséget mutatott, előnyökről mondott le, ezáltal lehetséges "valóban nyílt" tárgyalásokat folytatni az Európai Parlamenttel (EP). Az EP máris jelezte, nem tudja elfogadni az állam- és kormányfők által kialkudott költségvetési megállapodást.

A német kancellár elismerte, hogy Németország kénytelen lesz a jelenleginél többet befizetni az uniós kasszába, de ez - mint rámutatott - többek között a német gazdasági növekedésre vezethető vissza.

Az új EU-költségvetés azt jelzi, hogy európai szinten is szükség van takarékosságra. Ezzel az EU-tagállamok ma bizonyították felelősségérzetüket - fogalmazott az osztrák külügyminiszter. Michael Spindelegger hozzátette, most az EP-n a sor, hogy ugyanilyen felelős módon megvitassa a keretköltségvetést.

Személyes sikerként beszélt David Cameron brit kormányfő az EU-költségvetéséről elfogadott megállapodásról.

"Hasonlóan gondolkodó szövetségesekkel együttműködve ma sikerült elérnem, hogy megkurtítsák" a hétéves költségvetési periódus kiadási plafonját - mondta Cameron, Angela Merkel német kancellár mellett "a hollandokat, a dánokat és a svédeket" említve olyanokként, akikkel Nagy-Britannia "nagyon szorosan" együttműködött.

A brit kormányfő ezzel cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint London elszigetelődött az EU-ban amiatt, hogy 2011-ben megvétózta a pénzügyi fegyelem szigorítására vonatkozó tervezett euróövezeti megállapodást, és nemrégiben - saját pártja euroszkeptikusait lecsendesítendő - megígérte, hogy legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak Nagy-Britanniában a szigetország EU-tagságáról. "Együttműködés a hollandokkal, dánokkal, svédekkel, nagyon szoros együttműködés Angela Merkellel - ez nem elszigeteltség. Ez az, amikor Nagy-Britannia és szövetségesei elrendezik a dolgokat Európában, és jó eredményeket érnek el" - fogalmazott a brit kormányfő.

A költségvetési megállapodás lehetővé teszi, hogy az EU végre "hozzáfogjon a fontos dolgok elvégzéséhez" - mondta David Cameron arra a régóta hangoztatott követelésére utalva, hogy növelni kell az EU-tagállamok versenyképességét. A brit kormányfő reményét fejezte ki, hogy az Európai Parlament "konstruktív együttműködést tanúsít" majd, és jóváhagyja az elért megállapodást.

mti/para