Monti: tiszteletben tartom Dél-Tirol autonómiáját

2013. február 10. - 17:59 | Külföld

Az ügyvezető olasz miniszterelnök tagadta, hogy ellenezné Dél-Tirol autonómiáját, amint azt az Ausztriával határos régió vezető pártjának egyes politikusai a közelmúltban állították.

"Soha nem mondtam azt, hogy Trentino-Alto-Adige (Dél-Tirol olasz elnevezése) kiváltságokat élvez. Ellenkezőleg: a közép-európai mintát követő autonómia terén szerzett tapasztalatokat mindig is a felelősségteljes önrendelkezés példájának tekintettem. Ez az önrendelkezés döntő mértékben járult hozzá nyelvi közösségek együttéléséhez egy bonyolult és nehéz területen" - fogalmazott Mario Monti az Alto Adige című lap hétvégi számában megjelent interjúban.

A római politikus békülékeny hangot ütött meg Dél-Tirol regionális kormányfőjével szemben, aki az utóbbi időben gyakran bírálta őt. Jóllehet Luis Durnwalder, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) elnöke "túl erős kifejezésekkel" illette őt, Monti minden esetben tisztelettel nyilatkozott a német ajkú politikusról. "Úgy vélem, hogy Dél-Tirolban változatlanul erős a komolyság és a felelősség, márpedig országunknak éppen ezekre van szüksége egy jobb jövő érdekében" - jelentette ki az ügyvezető kormányfő.

- mti/para -