Tízezres tömeg tüntetett a szélsőjobb ellen a drezdai bombázás évfordulóján

2013. február 14. - 10:16 | Külföld

Több mint tízezren tüntettek élőlánccal a szélsőjobboldali eszmék ellen szerdán  Drezdában a német várost romba döntő szövetséges bombázás 68. évfordulóján.

A drezdai városvezetés által szervezett délutáni békés megemlékezés után több ezren blokád alá vonták a belváros több pontját, hogy megakadályozzanak egy gyászmenetnek nevezett neonáci felvonulást, amelyet ugyancsak a bombázás emlékére szerveztek. Esti jelentések szerint a főpályaudvarnál mintegy hatszáz neonáci vesztegel, mert a blokád miatt nem tudnak eljutni bejelentett demonstrációjuk helyszínére. A szászországi tartományi fővárosban mintegy 3500 rendőrt vontak össze.

A háború végén, 1945. február 13-án és 14-én az angolszász szövetségesek több hullámban bombázták Drezdát. A számos történész szerint értelmetlen bombázásának visszafogott becslések szerint 35 ezer polgári áldozata volt, többségük megégett vagy megfulladt. Az évfordulón a Szászországban tartományi parlamenti képviselettel is rendelkező szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) és más neonáci szellemiségű csoportok minden évben felvonulást rendeznek, amelyet rendszerint ellentüntetők jóval nagyobb létszámú csoportja próbál megakadályozni.

MTI/para