Bándy-gyilkosság: P. László elismerte a gyilkosságot - de szerinte nem úgy volt...

2013. február 18. - 12:56 | Külföld

Elismerte Bándy Kata rendőrségi pszichológus megölését P. László a Pécsi Törvényszéken a hétfőn kezdődött büntetőperben.

A korábban már tizenegyszer büntetett vádlottat a hallgatóság és a média hatalmas érdeklődése mellett géppisztolyos kommandósok és fegyőrök kísérték a zsúfolt tárgyalóterembe.

A sértett édesanyjának jogi képviselője zárt tárgyalás elrendelését kérte. Ezt a bíróság - egyebek mellett - azzal az indokkal utasított el, hogy a nyomozás eredményeiről a közvélemény kevés információt kapott, az ügyben találgatások kezdődtek, ami felerősítette az igényt a nyilvánosság iránt. A feltételezések a bírósági eljárásban tisztázhatók - tette hozzá. A törvényszék megtiltotta ugyanakkor kép- és hangfelvétel készítését a pernek a nemi erkölcs elleni bűncselekménnyel kapcsolatos részeiről.

P. László a tárgyaláson azt bevallotta, hogy megölte a nőt, de szerinte a bűncselekmény nem úgy történt, mint a vádiratban áll. A vádlott részvétét fejezte ki áldozata hozzátartozóinak.

Az aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolt férfi az ügyészség szerint tavaly július 8-án, hajnali két órakor pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg baráti összejövetelről hazafelé tartó áldozatát. Szexuális ajánlatott tett neki, amelyet ő visszautasított. Bándy Kata, félve attól, hogy ott kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet, nem mert felmenni a lakására, hanem tovább sétált, remélve, hogy járókelőkkel találkozik. P. László elhatározta: mindenképpen közösül vele, ezért követni kezdte őt, majd egyszer csak megragadta őt, felszólította, hogy ne kiabáljon, és a közeli játszótérre vitte.

Bándy Katának ekkor még sikerült kiszabadítania magát, és megpróbált elmenekülni. A vádlott azonban utolérte, a földre kényszerítette, megerőszakolta, és hogy megtörje ellenállását, táskájának vállszíjával fojtogatta áldozatát, aki ebbe belehalt.

A férfi a holttestet egy közeli szakadékba gurította, miután magához vette a sértett pénztárcáját és mobiltelefonját. A pénzt felélte, a telefont el akarta adni. A készüléket néhány nappal későbbi elfogása után megtalálták az otthonában.

Az ügyészség szerint P. László bűnösségét azonban nemcsak ez, hanem a vádlottnak a közösülés során szerzett, az áldozata védekezésére utaló sérülései, továbbá DNS-tesztek is bizonyítják.

P. László hétfőn a törvényszéken összefüggő vallomást nem akart tenni. A felolvasott rendőrségi vallomásaiból azt tartotta fenn, amelyikben azt állította: Bándy Katát már hetekkel a gyilkosság előtt megismerte egy parkban, és nemcsak találkozgatott, de csókolózott, később pedig szeretkezett is vele. Kifogásolta azonban, hogy mindig csak esténként találkozhat a nővel, emiatt július 8-án kérdőre vonta őt, indulatba jött, és kézzel fojtogatni kezdte. Amikor észlelte, hogy Bándy Kata meghalt, "bepánikolt", ekkor magához vette több személyes tárgyát, és elhagyta a helyszínt.

Antal Gábor bíró ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy már a P. Lászlót kihallgató nyomozó jelezte: a férfi a megjelölt időpontokban nem találkozhatott Bándy Katával, mert a nő külföldön volt.

A tárgyalás délután tanúk meghallgatásával folytatódik a Pécsi Törvényszéken. A bíróság a hétfői, a keddi és a szerdai tárgyalási napra 53 embert, a vádlotton és tanúkon kívül szakértőket is idézett.

- mti/para -