Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Eladó az állampolgárság: pár milláért bárkiből lehet magyar

Kettőtől nyolcmillió forintig terjedő összegért gyakorlatilag bárki vásárolhat magyar állampolgárságot Ukrajnában, illetve a Szovjetunió más utódállamaiban – írja egyre több ukrán lap, internetes hirdetéseire hivatkozva a Hír24.

A megvásárolható állampolgárságot olyan cégek kínálják, amelyek korábban schengeni turista- illetve munkavállalói vízumokhoz segítették hozzá az ügyfeleiket. A visa-vengriya.com például röviden ismerteti, hogy 2011 januárjától egyszerűsített úton juthatnak magyar útlevélhez mindazok, akik magyarországi gyökerekkel rendelkeznek, az Unión belül bűntelen előéletűek, és minimális szinten beszélnek magyarul.

Pár sorral lejjebb már arról van szó, hogy az sem baj, ha az ügyfélnek nincsenek magyar ősei, mert a cég – külön fizetett szolgáltatásként – gondoskodni tud akár magyar nagypapáról vagy nagymamáról is, az eset bonyolultságától függően személyenként 6 és 25 ezer Euró közötti összegért. Ilyen esetekben a kérelmezőnek csupán a saját és szüleinek születési és házassági anyakönyvi kivonatait kell beszereznie, mellékelve egy pár soros önéletrajzot. A befizetett összegtől függően akár még az állampolgári eskütételen sem kell okvetlenül személyesen megjelennie az ügyfélnek.

A pénzért vásárolható magyar állampolgársággal foglalkozó cikkekben figyelmeztetnek ugyan arra, hogy egy közeljövőben esedékes szigorítás következtében már nem lesz mód rá, hogy bármelyik magyarországi falusi anyakönyvvezető intézhesse az ilyen ügyeket, ám ez bizonyára csupán némi költségnövekedést vonhat maga után, s a szolgáltatás nyilván továbbra is „élni” fog.

Hír24