EU: Csökkenni fog idén a magyar gazdaság, és a hiánycél sem teljesül

2013. február 22. - 16:33 | Külföld

Rontott az Európai Bizottság a magyar gazdaság teljesítményére vonatkozó előrejelzésén, és 3 százalék feletti államháztartási hiányt vár idén, de a kormány elkötelezett a hiányszint tartása mellett, és Brüsszel szerint is van még arra esély, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól.

A bizottság pénteken tette közzé téli előrejelzéseit, amelyek szerint a korábban várt lanyha növekedés helyett stagnál, 0,1 százalékkal csökken idén a magyar GDP a korábban várt 0,3 százalékos bővülés helyett. A 2014. évi 1,3 százalékos előrejelzés nem változott.

Ezzel párhuzamosan a szervezet megemelte az idei államháztartási deficitre vonatkozó prognózisát, szerintük a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány a tavalyi 2,4 százalék után 2013-ban és 2014-ben is 3,4 százalék lesz. Novemberben még 2013-ra 2,9 százalékos, 2014-re pedig 3,5 százalékos hiányt vártak.

A hiányelőrejelzés, illetve a magyar kormány által tavasszal benyújtandó éves konvergenciajelentés alapján dönt a bizottság, hogy jelöli-e Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás megszűntetésére. Korábban az európai gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa (EcoFin) a 2004 óta tartó magyar eljárás keretében mintegy 500 millió eurónyi uniós fejlesztési támogatás megvonását helyzete kilátásba.

Annak ellenére, hogy a mostani előrejelzés 3 százalék feletti hiányszintet vetít előre, Olli Rehn, a gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztos pénteki sajtótájékoztatóján jelezte: Magyarország azon hat állam között van, amelyek esetében a bizottság áprilisban javasolhatja az EcoFinnek az eljárás megszűnését. Korábban Szűcs Tamás, a bizottság magyarországi képviseletének vezetője arról tájékoztatott: a végső döntést az eljárás esetleges felfüggesztéséről május-júniusban hozhatja meg a tanács.

Olli Rehn úgy fogalmazott: a magyar kormány jelezte, hogy elkötelezett a 3 százalék alatti hiányszint tartására, és a bizottság várja, hogy milyen további - elsősorban strukturális - intézkedéseket javasol. Hozzátette: a magyar kormány már tett többlet konszolidációs lépéseket, amelyek közül néhányat a bizottság még nem vett figyelembe előrejelzésében. "A szervezet még mindig vizsgálja, hogy ezeknek az intézkedéseknek milyen ideiglenes, illetve tartós hatásuk van" - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben szögezte le: Brüsszel előrejelzésével szemben Magyarország biztonságosan képes lesz jóval 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát. A kormány 2012-ben többször is intézkedett annak érdekében, hogy a mindenkori (3 százalék fölötti) bizottsági prognózisok lefelé történő módosítását elérje. A tárca egyben reményét fejezte ki, hogy az ország kikerül a 2004 óta fennálló túlzottdeficit-eljárás alól sikeres költségvetési politikájának köszönhetően.

Az NGM szerint a bizottság előrejelzése azért hibás, mert a 3 százalék fölötti hiányt 0,1 százalékos gazdasági visszaeséshez köti. Mivel a kormány továbbra is közel 1 százalékos pozitív növekedést vár, ezért a hiány bőven 3 százalék alatt lesz. A bizottság előrejelzésében több olyan elemet nem vesz figyelembe, amelyekkel kedvezőbb hiányszámot jelezhetne előre. A lefelé módosított 2013-as gazdasági növekedéssel nem magyarázható a megemelt hiányelőrejelzés - hangsúlyozta a tárca.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter pénteken az MTI-nek nyilatkozva szintén azt emelte ki, hogy a magyar kormány tartja magát a korábban elfogadott, három százalék alatti hiánycélhoz. A miniszter szerint "lassan hagyomány lesz, hogy minden évnek úgy futunk neki", hogy a bizottság vitatja az adott év kormányzati prognózisát. A vita azonban 2011-ben és 2012-ben is úgy dőlt el, hogy a magyar kormány álláspontja igazolódott - emlékeztetett.

A miniszter úgy érvelt: egyrészt érdemes még néhány hónapot várni hogy jobban lehessen látni az idei évre várható gazdasági forgatókönyvet. Másrészt, a vitatott költségvetési tételek ügyében időközben már kormányzati lépések születtek, amelyek "megnyugtatóan rendezik" az aggályokat. Harmadrészt jelentős, 400 milliárd forintos tartalék áll rendelkezésre a büdzsében az előre nem látható gazdasági folyamatok, a felmerülő problémák kezelésére.

Az MTI által megkérdezett banki elemzők szerint 120-300 milliárd forintos költségvetési kiigazításra lehet szükség ahhoz, hogy Magyarország teljesítse a túlzottdeficit-eljárás megszűntetéséhez szükséges 3 százalék alatti hiányszintet, hasonló a jegybanki előrejelzés is.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint a bizottság államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzése meglehetősen szigorú, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi hiányt 2,4 százalékon látja, de reális a bizottság 0,1 százalékos idei GDP-csökkenési előrejelzése. Hozzátette: a kormánynak az áprilisban benyújtandó konvergenciaprogramban egy érdemi, az előzőleg vártnál nagyobb kiigazító csomaggal kell előállnia, amelynek nagysága 200 és 300 milliárd forint között lehet.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője kiemelte: a 3,4 százalékos hiányprognózis 2013-ra túlzónak mondható, bár kérdéses, hogy a deficit kalkulálásakor a bizottság figyelembe vette-e a tartalékokat. A szakértő szerint nincs szükség további intézkedésekre, azonban ha a brüsszeli testület ragaszkodik a kiigazításhoz, 120-150 milliárd forintos csomag jöhet.

A forint árfolyama érdemben nem reagált a prognózis bejelentésére, az euróval 11.15 óra környékén 293 forinton kereskedtek, a bejelentés előtt 292,60-292,70 forint volt egy euró.

MTI/para