Olasz választás - A balközép vezet az exit pollok alapján

2013. február 25. - 16:15 | Külföld

Az első exit poll eredményei szerint a balközép vezet az olaszországi parlamenti választásokon: Pier Luigi Bersaniék a szavazatok 34,5 százalékát kapták, szemben a Silvio Berlusconi vezette jobboldali szövetség 29 százalékával.

A protest (tiltakozó) szavazatokra építő Beppe Grillo pártja 20 százalék körüli eredményt ért el a képviselőházban a Sky TG-24 tévécsatorna felmérése szerint. A műsor előrevetítése baloldali többséget jósol a szenátusban és a képviselőházban is. A RAI közszolgálati televízió 35-37 százalék körüli eredményt ad a balközépnek, míg 29-31 százalékot Berlusconi volt miniszterelnöknek és szövetségeseinek. A felmérések Mario Monti centristáit Beppe Grilloék után a negyedik helyre teszik tíz százalékkal.

A legtöbb szenátusi mandátumot adó Lombardiában fej-fej mellett áll a balközép PD és a Berlusconi vezette PdL.

A vasárnap reggeltől tartó választások szavazóhelyiségeit hétfőn három órakor zárták be. A szavazatszámlálás a szenátusra adott voksokkal kezdődött. A Lombardiában, Lazióban és Molisében tartott tartományi választás szavazatait kedden számolják majd össze. A pártok vezetői türelemre intve még nem kívántak nyilatkozni. Egyedül Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom vezetője üzente a Twitteren, hogy "mostantól a tisztesség lesz a politikai divat".

Az első felmérésekben győztes Demokrata Párt (PD) politikusai az újságíróknak azt mondták, az "adatok azt mutatják, hogy a jobbközép korszaka lezárult". Enrico Letta, a PD főtitkárhelyettese hozzátette: "nagy felelőség vár a balközépre".

"Álom valósult meg! Monti tíz százalék alatt maradt!" - üzente a Twitteren Giulio Tremonti, a PdL egykori pénzügyminisztere.

"Grillo nem söpörte el a pártokat, a jobbközép pedig az urnáktól való távolmaradást fizeti meg" - hangoztatta Donato Bruno, a PdL távozó képviselője.

Monti a római kormánypalotából kíséri a szavazatszámlálást, a PD római sajtóközpontjában összesen 600 újságíró várja Bersanit. A PdL vezetői a párt római székházában gyűltek össze, Grillo genovai otthonából blogján kommentál.

Olaszországban 47 millió volt a szavazásra jogosultak száma. A külföldről postán szavazó 3,5 millió olasz 32,11 százaléka küldte vissza a legközelebbi konzulátusra a szavazólapot tartalmazó borítékot - közölte a római külügyminisztérium. A legnagyobb arányban, közel 35 százalékban, a Latin-Amerika országaiban élő olaszok szavaztak.

- mti/para -