Gašparovič-Klaus: Csehszlovákia kettéosztása mindkét félnek használt

2013. február 26. - 14:59 | Külföld

Csehszlovákia kettéosztása mindkét utódállam számára hasznos volt - állítja Václav Klaus cseh köztársasági elnök, aki második államfői megbízatásának közelgő lejártával kedden és szerdán utolsó ízben tesz hivatalos látogatást Szlovákiában.

Klaus, akinek mandátuma március 7-én jár le, és államfői tisztségében ez az utolsó hivatalos külföldi útja, Prága és Pozsony mai viszonyát rendkívül jónak és problémamentesnek minősítette.

"Meggyőződésem, hogy a kettéosztás (Csehszlovákiáé) mindkét ország számára hasznos volt. Szlovákiai számára talán még inkább, mint Csehország számára" - jelentette ki Klaus a hivatalos megbeszélések után tartott pozsonyi sajtóértekezleten.

Nem volna ilyen jó a viszony...

Hasonló véleményt fogalmazott meg Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök is.

"Meggyőződésem, hogy az egykori közös államunk fennmaradása esetén viszonyunk nem volna ilyen jó. A kapcsolatok nem voltak mindig kiegyensúlyozottak és egyenrangúak. Ma azok" - fogalmazott Gašparovič.

Klaus fontosnak nevezte, hogy Csehország és Szlovákia a különféle nemzetközi problémákban, illetve konfliktusokban, amelyeknek részesei voltak, mindig maguk mögött tudhatták szomszédjukat, annak segítségét.

"Szlovákiával szemben politikai karrierem során ezt én sokszor megtettem" - szögezte le Klaus. Konkrét példát nem mondott. Közismert azonban, hogy például a Pozsony és Budapest közötti viták során a korábbi években a cseh államfő többször is nyíltan Szlovákia oldalára állt.

Hivatalos pozsonyi látogatásának második napján, szerdán Klaus munkaebéd keretében Robert Fico szlovák miniszterelnökkel is találkozik.

(MTI)