Lengyelország 2015-től kész az euró bevezetésére

2013. február 26. - 16:17 | Külföld

Lengyelország 2015-re teljesíti az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges valamennyi feltételt, és csak ezután dönt arról, hogy mikor vezeti be az eurót - közölte Bronislaw Komorowski lengyel elnök kedden.

Az államfő szerint a kritériumok teljesítése erősíti a lengyel gazdaságot és növeli versenyképességét.

A Reuters által megkérdezett 23 helyi és külföldi bank szerint Lengyelország 2019-ben vezetheti be az eurót, miután előzőleg egy időt eltölt az euróövezet "előszobájának" tartott ERM-2 árfolyamrendszerben.

Donald Tusk kormányfő a múlt héten szintén azt mondta, hogy Lengyelország 2015-ben dönthet az euró bevezetéséről, ezt megelőzően azonban a parlamentnek kétharmados többséggel alkotmányt kell módosítania, ami lehetővé teszi az új fizetőeszköz bevezetését.

Ilyen kétharmados parlamenti többség elérése egyelőre kizárt, a legnagyobb ellenzéki párt népszavazást akar az euró bevezetéséről.

Piotr Lysienia, a lengyel Bank Pocztowy vezető elemzője arra emlékeztetett a hétvégén, hogy "Szlovákiának 5-6 évre volt szüksége az euróövezeti csatlakozáshoz, amivel kapcsolatban politikai konszenzus volt. Lengyelországban ez hiányzik és most még az euróövezeti válság végét is meg kell várni".

(MTI)